Administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) și ai fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) vor putea aloca până la 10%, respectiv 15% din active în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern. În prezent, aceste investiții sunt permise în procent de până la 5% din valoarea totală a ­activelor.
Prin creșterea limitei de expunere în aceste instrumente financiare, se creează premisele dezvoltării pieței locale și finanțării economiei, susține Autoritatea de Supraveghere Financiară, citată de Hotnews.
Actul adoptat de Guvern reprezintă un pas important în direcția realizării obiectivului strategic de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), asumat prin actualul program de guvernare.
Demersul vine în urma evaluării contribuției României la procesul de aderare, realizată de Grupul de lucru pentru pensii private al OCDE, în cadrul reuniunii din 11 iunie 2024.
HotNews.ro a informat anterior că Guvernul pregătește aceste schimbări la sistemul pensiilor private. Printre modificări se mai numără și faptul că actul individual de aderare la Pilonul II de pensii va putea fi semnat inclusiv electronic.
În plus, ASF va angaja o firmă cu expertiză în domeniu pentru a valida provizioanele tehnice raportate de administratori, adică banii puși deoparte pentru plata sumelor garantate celor care ies la pensie.
Provizioanele tehnice sunt banii puși deoparte de administratorii fondurilor de pensii prin care aceștia garantează că pot plăti sumele garantate pentru cei care ies la pensie.
Potrivit legii, în sistemul pensiilor administrate privat – Pilon II, contribuabililor le sunt garantate contribuţiile nete: suma totală din contul de pensie privată Pilon II nu poate fi mai mică decât contribuţiile virate în perioada activă, diminuate cu comisioanele de administrare şi eventualele comisioane de transfer.
Administratorii sunt obligați să constituie provizioane tehnice, acel volum adecvat de lichidități, corespunzător angajamentelor financiare rezultate din prospectul schemei de pensii, care vor acoperi inclusiv riscurile biometrice: deces, invaliditate şi longevitate şi/sau nivelele stabilite ale pensiilor, dacă acestea sunt prevăzute în schemele de pensii private, potrivit ASF.