Florin Tănăsescu

Surse neoficiale dar credibile au lansat ipoteza plauzibilă că sub paravanul programului „Luna Plantării Arborilor” se ascunde cu totul și cu totul altceva.
Adică, unde sapă sapa locul, sare din pământ nenorocul! Fiindcă indiferent cât ai pune la loc glia strămoșească după ce-ai plantat puietul, tot mai rămâne ceva p-afară. Un mușuroi, acolo… Ziua.
Iar noaptea, forțe oculte centrifuge îl fură.
Și-o fi scriind în Constituție că glia este inalienabilă, dar realitatea e alta. Iar asta e că ne fuge pământul de sub picioare și rămânem în aer.
Tocmai pentru a rămâne întregi – ca nație, nu neapărat cu mintea – cineva (nu-i greu de ghicit cine) a lansat Programul „Glia stămoșească, ‘napoi acasă!”.
Cum se pune în aplicare planul.
În primul rând, plantatorul de stejărel trebuie să aibă cu el nu doar cazma, ci și-o traistă. După ce tasează bine pământul în jurul viitorului copac, ce rămâne (adică mușuroiul la care făceam referire) este pus în traistă/ boccea/ pungă de la market și dus acasă. Va fi urcat în pod, chiar de-ar fi să se dărâme casa sub greutatea lui. Tot ce contează e să rămână glia străbună p-aicea, nu pe dincolo.
Dacă sunt ONG-uri pe care le-apucă dragostea de înverzit maidane, acestea sunt sfătuite să meargă în pas voios de pionier și cu un șofer de basculantă.
Procedura e la fel ca mai sus: pământul excedentar va fi urcat, transportat și descărcat oriunde. Preferabil, pe o stradă pe care scrie „Accesul interzis! Cu excepția riveranilor”. Sau în dreptul unei case pe poarta căreia scrie „Câine rău!”.
Și-acum, ajungem la programul ăla de care au făcut unii mișto: „Prima casă”. Nu de alta, dar cu solul strâns după împăduriri, cetățeanul își poate ridica un bordei să se-nvârtă soarele după el. Iar dacă-i mai pune și-un steag din ăla, cap de lup dacic, când va bate vântul, fug dușmanii țării de la granițe ca potârnichile.
Firește, în stadiul de experiment se află și un alt proiect: puietul să fie plantat în șanț, longitudinal.
Numai așa excedentul de pământ va fi mai mic, iar lupta de apărare a gliei din dotare, mai ușoară.
După ce manualele de Istorie își vor schimba denumirea în „Glia strămoșească, ‘napoi acasă!” vom reveni cu alte detalii.
Și mai picante!