Unsplash

Transformarea unui hobby într-o afacere adevărată nu este un lucru ușor de realizat. Desigur, această aventură este foarte interesantă și are recompensele sale, mai ales atunci când se ajunge la o finalitate reală.

Totuși, până a ajunge în acel punct, orice antreprenor trebuie să fie pregătit să urmeze o serie de pași practici. De ce? Pentru că nu este de ajuns ca acesta să aibă un hobby – acesta trebuie să-și dorească cu adevărat să învețe tainele antreprenoriatului pentru a ajunge să-și transforme hobby-ul într-o afacere!

Evaluarea potențialului hobby-ului

Pentru început, este necesară evaluarea potențialului hobby-ului la nivel de piață și nișă. De exemplu, pasionații de cazino pot decide să lucreze la accesorii sau articole vestimentare potrivite pentru această nișă, folosindu-se de popularitatea generală a acesteia. A avea un hobby și dorința de antreprenoriat implică totodată și puțină flexibilitate.

De multe ori, hobby-urile sunt alterate puțin pentru a se potrivi cerințelor pieței, implicit pentru a li se mări potențialul.

Totodată, trebuie analizată și rata de profitabilitate a hobby-ului – fie că este vorba de vânzarea de produse, de servicii sau de consultanță.

Dezvoltarea unui plan de afaceri

Apoi, trebuie să se aibă în vedere crearea unui plan de afaceri detaliat care să evidențieze scopul afacerii, publicul țintă, modelul afacerii, precum și proiecțiile financiare aferente. Tot în acest moment, antreprenorul va decide dacă va gestiona afacerea de unul singur sau dacă are nevoie de parteneri, implicit dacă va opera exclusiv online sau și local, într-o locație fizică.

Dezvoltarea unui brand bine definit

În ziua de astăzi, identitatea brandului este un aspect foarte important – se traduce prin logo, website și prezență puternică în social media. Un brand puternic scoate afacerea în evidență și o diferențiază de altele similare din aceeași nișă.

În dezvoltarea brandului se pune accentul și pe povestea personală a antreprenorului sau povestea din spatele brandului – cum a apărut. Aceste detalii pot promova o conexiuni emoțională dintre brand și potențialii clienți.

Stabilirea fundațiilor legale și financiare

Desigur, orice afacere trebuie să funcționeze conform legilor în vigoare. Astfel, trebuie să fie aleasă o structură pentru afacere (SRL, PFA, etc.) și să fie înregistrată corespunzător pe teritoriul României.

Ideeal ar fi ca antreprenorii să urmărească veniturile și cheltuielile îndeaproape din start, pentru a-și da seama dacă au nevoie de finanțare suplimentară sau dacă nișa aleasă nu este tocmai atât de profitabilă pe cât sperau.

Construirea unei prezențe online

De departe cel mai important aspect în ziua de astăzi este prezența online a unei afaceri. Un singur clip viral poate bate recorduri pentru o afacere, în special din prisma vânzărilor. Cu alte cuvinte, bugetul pentru marketing trebuie să fie unul destul de generos, pentru ca antreprenorul să se asigure că afacerea sa iese din tiparele obișnuite ale mediului online.

În acest sens, mulți antreprenori aleg să colaboreze cu un partener mai creativ care să se ocupe de prezența online. Adevărata dedicare din acest punct de vedere poate face minuni pentru o afacere la început de drum, iar atenția unui specialist cu mai mulți clienți poate să nu fie suficientă pentru a garanta viralitatea.

Unsplash

A transforma un hobby într-o afacere nu este un lucru ușor tocmai datorită faptului că trebuie urmați aceeași pași practici ca de obicei. Dacă un antreprenor este pasionat de lucrul din care vrea să facă o afacere, nu înseamnă că tranziția de la hobby la afacere va fi mai ușoară.

Ba dimpotrivă! Pasiunea poate sta în calea anumitor decizii importante sau poate preveni anumite compromisuri importante din punct de vedere logistic sau antreprenorial. De aceea este important ca persoanele să facă diferența dintre hobby și afacere și să realizeze faptul că o aventură în lumea antreprenoriatului îi va îndepărta, într-o oarecare măsură, de hobby-ul de care s-au îndrăgostit.

Desigur, este 100% posibil ca un hobby să devină o afacere! Este nevoie doar de motivație și dedicare din toate punctele de vedere!

 

(P)