S-a publicat în Monitorul oficial Ordinul ANAF ce vine cu clarificări în privința Fișierului standard de control fiscal (SAF-T) și prin care sunt introduse noi categorii de contribuabili care nu vor trebui să depună declarația D406, potrivit StartUp Café. Astfel, unitățile de cult, asociațiile de proprietari și alte persoane juridice fără scop patrimonial care țin contabilitatea în sistem simplificat sunt oficial scutite de depunerea D406.
Totuși, „în măsura în care aceste asociații/persoane/entități optează pentru ținerea contabilității în partidă dublă, acestea vor avea obligația de depunere a fișierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declarației informative D406”, conform documentului. De asemenea, nici profesiile liberale nu vor trebui să depună D406. Inițial, această categorie nu a fost inclusă în proiectul de Ordin pus în dezbatere de ANAF la începutul lui 2025, dar a apărut în forma documentului publicat în MO marți, 8 aprilie.
Așadar, nu au obligația de depunere a fișierului standard de control fiscal (SAF-T) contribuabilii „persoane fizice care realizează venituri din profesii liberale, precum și societățile profesionale/birourile/ alte forme de organizare în cadrul cărora aceștia își desfășoară profesia liberală și a căror activitate este organizată și reglementată prin legi speciale”, prevede Ordinul.
Amintim, de asemenea, că, printre altele, următoarele categorii de contribuabili erau deja exceptate de la depunerea SAF-T: persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II), întreprinderi familiale (IF), persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ, asociațiile familiale, societăți profesionale de avocați cu răspundere limitată și cabinetele individuale de avocat, societățile profesionale notariale și birourile individuale notariale, cabinetele medicale individuale. Ordinul vine cu clarificări și în privința obligației transmiterii declarației D 406 – SAF-T. Astfel, contribuabilii care au optat pentru depunerea Declarației informative D406 nu vor putea renunța ulterior la opțiunea exprimată. Opțiunea devine efectivă prin depunerea unei Declarații informative D406 validate de ANAF.
SAF-T vine de la „Standard Audit File for Tax” – fişierul standard de control fiscal. Prin această nouă obligație declarativă, respectiv D406, se face schimbul electronic de date contabile dintre firmă și ANAF, în baza unui standard internațional. De la 1 ianuarie 2025, și firmele mici au obligaţia de depunere a fişierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaraţiei informative D406.
Reamintim că de la 1 ianuarie 2022, Declarația D406 este depusă de către marii contribuabili și de la 1 ianuarie 2023 de către cei mijlocii. Similar cu cele două categorii de firme, și firmele mici care au obligația depunerii Declarației informative D 406 (SAF-T) începând cu data de 1 ianuarie 2025, beneficiază de o perioadă de grație, astfel:6 (șase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (două) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;3 (trei) luni pentru prima raportare pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.
Firmele care nu depun declarația D406 (SAF-T) la termen riscă amenzi de câte 1.000 – 5.000 lei, iar cele care depun declarația cu erori sau riscă amenzi de câte 500 – 1.500 lei.