Fermierii care cresc porci românești vor primi ajutor de la stat în valoare de 2.300 de lei pentru fiecare scroafă din rasele Mangalița şi Bazna, dacă se înscriu în program până la sfârşitul lunii iulie. România importă 60% din consumul intern de carne de porc, iar exporturile au fost date peste cap în ultima perioadă din cauza pestei porcine africane, potrivit TVRInfo.
Un milion și jumătate de lei pune guvernul la dispoziția fermierilor care cresc porci din rase românești, ajutorul fiind asigurat din bugetul Ministerului Agriculturii.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat: “Asociațiile și societățile producătorilor agricoli pot beneficia de până la 50.000 euro, pentru o perioadă de 3 ani, pentru creșterea porcilor de reproducție Bazna și/sau Mangaliţa, două rase românești. Sprijinul este de 2.300 lei/scroafă/an”.
Pentru a primi acești bani, fermierii trebuie să aibă exploatația înregistrată sanitar-veterinar și să dețină scroafe de reproducție din rasele Bazna sau Mangaliţa. Cererile de înscriere în program trebuie depuse la direcțiile pentru agricultură din fiecare județ până la finalul lunii iulie.
Adrian Balaban, fermier, a evidențiat, însă, un aspect desosebit de important: “Această schemă este pentru a-i încuraja pe cei care cresc aceste rase de porci. Aceasta nu rezolvă problema creșterii porcului în România, ci doar îi ajută punctual pe acești fermieri. Ca să exportăm carne de porc e nevoie de rezolvarea problemei cu pesta porcină africană”.
Carnea de porc a fost anul trecut cel mai importat produs în România. Potrivit Institutului Național de Statistică, doar în prima jumătate a anului trecut țară noastră a importat carne de porc în valoare de peste 500 de milioane de euro. De cealaltă parte, exporturile de carne de porc din fermele autohtone au atins doar 1,2 milioane de euro. O schemă de ajutor pentru susținerea crescătorilor de porci a fost aprobată și anul trecut.