Tot mai mulți copii folosesc rețelele sociale și stau ore în șir în spațiul virtual. Vârsta acestora a scăzut în ultima perioadă până la 5 ani, arată cele mai recente date. Și astfel, în lipsa altor repere și a unei relații de atașament cu familia și persoanele din lumea reală, adolescenții se confruntă cu probleme emoționale. Și ajung să aibă nevoie de consiliere psihologică, atrag atenția experții organizației Salvați Copiii, potrivit TVRInfo.
Experții avertizează asupra faptului că minorii care petrec mult timp în mediul online dezvoltă probleme emoționale, de la însingurare și anxietate, la depresie. Dovadă că stările pe care le trăiesc sunt stresante pentru ei sunt și câteva mărturii ale unor minori, de 15 și 16 ani, făcute publice de organizația Salvați Copiii.
„Nu înțeleg de ce unii comentează la orice postez, nici măcar nu ne cunoaștem față în față, doar pe jocuri. Uneori mă enervez rău, că-mi vine să sparg calculatorul.” (Radu, 15 ani)
„Dacă postez ceva și nu primesc reacții, încep să mă sperii, nu știu ce se întâmplă, am greșit? … Mă vorbesc pe la spate, mă simt tot mai singură.” (Alina, 16 ani)
Rolul părinților în astfel de situații este esențial. Iar unii au găsit căile prin care să-i ferească pe cei mici de supraexpunerea în mediul virtual.
Cel mai recent studiu realizat de organizația Salvați Copiii arată că vârsta copiiilor care folosesc rețelele sociale a scăzut la 5 ani, față de 9 ani, cât era în 2019. Iar jumătate dintre ei petrec în mediul online chiar și peste 6 ore pe zi.
Iată câteva informații relevante privind utilizarea rețelelor sociale: • În 2019 vârsta medie de utilizare semnificativă era de 9 ani; • În 2021 vârsta medie de utilizare semnificativă era de 8 ani; • În 2025 vârsta medie de utilizare semnificativă este de 5-10 ani.
Mihaela Dinu, manager program Protecția copiilor împotriva violenței, a precizat: “Petrec foarte puțin în offline și atunci nu au alte modele. Grupul de prieteni asta face, la școală majoritatea lor stau tot pe rețelele sociale și o lipsă de interacțiune directă duce la partea astea “de regăsire în online”. Acolo sunt validați, sunt judecați, dar se întâmplă să fie jigniți”.
Studiul arată și care sunt cele mai utilizate platforme: • Instagram: semnificativ mai mult utilizat de copiii peste 15 ani și de fete • Whatsapp: semnificativ mai mult utilizat de copiii peste 12 ani și de fete • Youtube: utilizat în mod similar de toți copiii • Discord: semnificativ mai mult utilizat de copiii peste 12 ani şi de băieţi • Snapchat: semnificativ mai mult utilizat de copiii peste 12 ani și de fete • Tiktok: semnificativ mai mult utilizat de copiii peste 12 ani și de fete.
Specialiștii organizației Salvați Copiii atrag atenția că pe rețelele sociale, cei mici, dar și adolescenții pot ajunge în comunități toxice, în diverse grupuri extremiste sau pe paginile influencerilor iresponsabili, unde părinții nu sunt. Și astfel devin o pradă ușoară. La rândul lor, majoritatea părinților se declară îngrijorați de expunerea copiilor la conținut nepotrivit pe internet sau de posibilitatea ca aceștia să fie contactați online de persoane necunoscute.
Cătălin Nan, președinte, Federația Națională a Părinților: “Părinții nu au avut niciodată controlul, noi nu am fost literați digitali, noi nu am crescut cu device-uri în buzunar și în viața noastră de zi cu zi și atunci nu înțelegem complet impactul devastator. Părinții astăzi dau aceste device-uri copiilor de la o vârstă din ce în ce mai fragedă și cred că ați observat și dumneavoastră, dacă mergeți la restaurant, că nu mai există copil mic care să mănânce fără să aibă telefonul în față”.
Doi din cinci copii spun în 2025 că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, ceea ce reprezintă o creștere față de anii trecuți, arată datele organizației care militează pentru apărarea drepturilor copiilor.