Medicul infecționist Adrian Marinescu, managerul Institutului Matei Balș din București, spune că este foarte important să depistăm căpușa imediat, astfel că, mai ales în cazul copiilor, este bine să îi verificăm cu atenție de fiecare dată când se întorc din parc sau de la locul de joacă. „În primul rând, trebuie să identificăm cât putem de repede căpușa, și mai ales pentru copii, partea de observare, când vin din parc, de la locul de joacă, este foarte importantă. Pot fi în orice zonă, inclusiv pe scap sau între degete și trebuie să fim atenți. În al doilea rând, trebuie scoase imediat, iar dacă nu ne descurcăm, trebuie să mergem la cel mai apropiat cabinet medical să ne ajute să scoatem căpușa în întregime. Tot acolo vom primi și o profilaxie cu antibiotic, în așa fel încât riscul să fie cât mai mic pentru dezvoltarea complicațiilor”, a explicat medical, citat de Hotnews. Adrian Marinescu ne sfătuiește ca, în astfel de situații, să ne păstrăm calmul, deoarece nu toate mușcăturile de căpușă sunt periculoase. Doar 5% dintre cei care fac borelioză (boala Lyme) fac forme grave. „De cele mai multe ori, căpușele nu ne fac nimic, discuția cu borelioza (boala Lyme) este pentru un anumit procent. Și în plus, dintre cei care fac infecția, cei mai mulți fac forme ușoare, care se rezolvă de la sine. Procentul celor care fac complicații este mic, undeva la 5%”, a explicat Adrian Marinescu.
Medicul recomandă să evităm să aglomerăm camera de gardă pentru mușcăturile de căpusă, dar să mergem totuși la medic, dacă nu reușim să scoatem căpușa. „Nu este recomandat să mergem la camera de gardă pentru o căpușă. Este indicat să mergem la primul cabinet medical, putem să o scoatem și acasă dacă avem o anumită dexteritate. Eu cred că a ajunge pentru o căpușă la camera de gardă, mai ales că acolo sunt urgențe, timp de așteptare, risc pentru bolile transmisibile, nu e recomandat. Dar este foarte adevărat că oamenii merg în locul cel mai apropiat și poate este un moment din zi când nu găsesc un cabinet liber. Sfatul meu ar fi să încerce să nu aglomereze camerele de gardă”, mai spune medicul.
Managerul Institutului Matei Balș ne recomandă să ne protejăm atunci când mergem în parcuri sau la pădure: „Trebuie să fim prudenți, să fim atenți la perioada care va urma mai ales că în mod clar vorm merge în parcuri, la pădure. Putem să folosim inclusiv spary-uri, putem să folosim haine care să acopere cât mai mult din suprafața corpului și în felul acesta nu vom avea de suferit.”