O conferință care s-a ținut în 1956 este considerată momentul oficial de naștere a Inteligenței Artificiale. Ar putea un computer să-și modifice singur programele și să ia decizii în mod autonom? Aceasta a fost una dintre întrebările pe care oamenii și le-au pus acum aproape 70 de ani, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews.
Problemele legate de inteligența artificială apar încă din Antichitate. La fel și problemele înrudite, în care este implicată conștiința omenească, scrie Walter Isaacson în volumul „Inovatorii”.
Matematicianul Rene Descartes scria cu aproape 400 de ani în urmă, în al său „Discurs asupra metodei” din 1637, despre „mașini” care ar putea să răspundă la aproape orice:„Dacă există mașini care au o asemănare cu corpurile noastre și imită acțiunile noastre pe cât mai îndeaproape cu putință, pentru tot felul de scopuri practice, trebuie să avem în continuare două mijloace foarte sigure de a recunoaște că nu sunt adevărate ființe omenești. Primul este că… nu e de conceput ca o astfel de mașină să producă aranjamente de cuvinte astfel încât să dea în mod cumpănit un răspuns semnificativ la indiferent ce îi spune în prezența sa, așa cum pot să o facă și cei mai mărginiți dintre oameni.
În al doilea rând, chiar dacă unele mașini ar putea să facă unele lucruri la fel de bine ca și noi sau, poate, chiar și mai bine, ele vor da inevitabil greș în a face alte lucruri, fapt ce ar scoate la iveală că ele nu acționează pe baza înțelegerii”.
Această lucrare conține celebra afirmație „Gândesc, deci exist“. Termenul AI a fost introdus pentru prima dată în anii ’50 ai secolului trecut, odată cu apariția cercetărilor și dezvoltării în domeniul calculatoarelor și al științei computaționale. Cercetătorii vizionari din domeniu au început să exploreze posibilitatea de a crea sisteme și programe care să imite sau să reproducă inteligența umană. Unii visau la computere care să devină mai inteligente decât oamenii până în anul 2000. În 1956, la o conferință în Dartmouth a luat naștere termenul de inteligență artificială, după ce 20 de cercetători americani și britanici au încercat să dovedească faptul că va veni o zi în care computerele vor fi capabile să simuleze inteligența umană.
Până atunci, cercetările legate de simularea inteligenței umane erau dispersate în domenii precum cibernetică, teoria automatelor și rețelele neuronale. La Dartmouth, termenul „Artificial Intelligence” a fost folosit pentru prima dată într-un cadru academic organizat.
Sub numele de „Dartmouth workshop” a rămas în istoria tehnologiei această conferință care s-a ținut la Dartmouth College, o universitate din Hanover, în statul american New Hampshire. Puteți citi pe larg despre conferință pe dartmouth.edu și pe historyofdatascience.com.
Termenul însuși a fost popularizat de către John McCarthy, unul dintre fondatorii domeniului AI. În anul 1956, McCarthy a organizat această conferința care a oficializat „nașterea” inteligenței artificiale ca disciplină academică. Este unul dintre primii oameni care au dezvoltat programe ce le permiteau computerelor incipiente ale acelor vremuri să joace șah. La acea conferință, el a folosit termenul „Artificial Intelligence” pentru a descrie obiectivul de a crea mașini și programe care să fie capabile să simuleze gândirea și comportamentul inteligent.
Acasă Actualitate 1956 – anul în care s-a oficializat „naşterea” inteligenţei artificiale ca disciplină...