Aceștia ar urma să fie evaluați medical mult mai des în vederea stabilirii capacității de a conduce autovehicule

V. Stoica

În România, Codul Rutier nu prevede o limită de vârstă pentru a conduce un autovehicul, deși mulți dintre participanții la trafic se întreabă dacă un octogenar sau nonagenar mai poate avea capacitatea medicală necesară.
Dacă în cazul tinerilor care abia s-au văzut cu permisul de conducere în buzunar se poate vorbi, în unele cazuri, despre efecte ale teribilismului, la polul opus – cel al persoanelor trecute de 80 de ani, de exemplu – există riscul ca problemele de sănătate să le restrângă aptitudinile de a conduce autovehicule și, implicit, crește posibilitatea de a fi implicate în evenimente rutiere.

Ce prevede proiectul adoptat de Senat în februarie 2024

Proiectul de lege care prevede alte termene pentru preschimbarea permiselor de conducere, cu implicații directe și asupra verificării stării de sănătate a conducătorilor auto, se află de mai bine de un an la Camera Deputaților, după ce la începutul lui 2024 proiectul de lege a fost adoptat de Senat.
Este vorba despre un proiect legislativ inițiat de zeci de parlamentari, printre care se află și deputatul de Prahova Bogdan Toader, prin care se propune modificarea valabilității permisului de conducere, impunându-se reglementări stricte pentru persoanele cu vârsta peste 70, respectiv peste 80 de ani.
În proiectul adoptat de Senat, în luna februarie 2024, se stabilea, pe de o parte, ca permisele de conducere a autovehiculelor să aibă o valabilitate crescută de la 10 ani la 15 ani, în cazul categoriilor A și B. Pe de altă parte, același act stabilea că, în schimb, conducătorii auto cu vârsta de peste 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani, cu tot ceea ce implică acest lucru, inclusiv evaluări medicale mult mai dese, pentru testarea aptitudinilor seniorilor de a mai urca la volan, atât pentru siguranța proprie, cât și a celorlalți participanți la traficul rutier.
Pe 4 martie 2024, proiectul a ajuns în Camera Deputaților, cameră decizională, fiind înregistrat ca PL-x nr. 110/2024 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Și acolo a și rămas, pentru că, din luna mai 2024, de când a fost primit punctul de vedere al Guvernului României privitor la acest proiect legislativ, nu a intrat în dezbatere în plenul Camerei Deputaților, aflându-se încă la comisiile de specialitate.
Potrivit surselor noastre, acesta ar putea intra la vot final peste maximum o lună, urmând să vedem dacă și deputații vor adopta forma care a trecut de Senat.
Trebuie menționat că nu se poate vorbi despre discriminare, în cazul promulgării și intrării în vigoare a viitoarei legi. Cele mai frecvente preocupări referitoare la conducerea auto de către persoanele cu vârsta peste 70 de ani, în unele cazuri chiar și mai devreme, sunt asociate cu posibilele dificultăți pe care le-ar putea întâmpina în ceea ce privește vederea, sănătatea cardiovasculară, viteza de reacție sau capacitatea de atenție distributivă. Totul, desigur, prin deciziile punctuale luate în funcție de starea de sănătate a persoanei care solicită preschimbarea permisului de conducere, la expirarea valabilității documentului.