Tehnologia aduce o mulţime de lucruri minunate şi invenţii cool, de la Inteligenţa Artificială şi până la device-uri precum căştile wireless de gaming sau electrocasnicele smart. Totuşi, era digitală nu este lipsită de riscuri, ceea ce înseamnă că trebuie să ne adaptăm la noi reguli pentru a rămâne în siguranţă pe internet. O mulţime de infracţiuni pot avea loc online, de la furtul datelor personale şi până la fraude bancare, de aceea este foarte important să ne protejăm datele şi să folosim internetul responsabil.

Dacă vrei să rămâi în siguranţă pe internet în era digitală, iată câteva sfaturi care îţi vor uşura munca:

Foloseşte autentificarea în 2 paşi

Autentificarea în doi paşi sau Two Factor Authentication este o măsură ce aduce extra siguranţă când vine vorba de conturile tale. La ce se referă aceasta? Ei bine, în loc să introduci doar numele de utilizator/ numărul de telefon/ e-mailul şi parola, va fi necesar un extra pas. Mai exact, vei primi un cod prin e-mail sau sms, pe care va trebui să îl introduci pe site sau în aplicaţie. De asemenea, mai poţi primi un link prin e-mail sau sms, pe care doar să dai click.

Autentificarea în doi paşi îţi oferă măsuri suplimentare de protecţie pentru conturile tale. Mai exact, dacă cineva vrea să îţi acceseze conturile, nu mai e suficient să îţi ştie parola şi numele de utilizator, ci trebuie să aibă şi acces la e-mailul sau telefonul tău. În acest caz, devine mult mai complicat să îţi fie sparte conturile.

Fie că te loghezi de pe laptopul de gaming, fie că te loghezi de pe smartphone, autentificarea în 2 paşi este întotdeauna o idee bună. Nu uita daca folosesti un laptop de gaming sa utilizezi si device-uri adecvate precum căştile wireless de gaming!

Nu împărtăşi informaţii personale pe internet

Cu cât împărtăşeşti mai multe informaţii personale pe internet, cu atât devii mai vulnerabil/ă în faţa atacurilor cibernetice sau chiar a a altor tipuri de infracţiuni. Evită cu orice preţ să distribui pe internet informaţii precum adresa, numărul de telefon, locaţia în timp real sau detalii despre conturile tale bancare, bunurile pe care le deţii ori sumele financiare de care dispui.

Încearcă să postezi cât mai puţine informaţii personale pe internet, iar dacă alegi să publici detalii despre viaţa ta, fă-o cu multă grijă.

Verifică atent email-urile înainte de a le deschide

Unele e-mailuri pur şi simplu nu sună a bine. Dacă observi e-mailuri, SMS-uri sau alte mesaje online de la expeditori pe care nu îi cunoşti, care conţin îndemnuri urgente, greşeli gramaticale sau alte elemente care ţi se par suspecte, nu le deschide. Mai mult, evită să dai click pe link-uri din e-mailuri sau sms-uri dacă acestea par suspecte. De asemenea, nu oferi date bancare sau personale la cerere în urma unor e-mailuri sau SMS-uri primite. Este de preferat să verifici de două ori înainte de a face acest lucru. Spre exemplu, dacă primeşti un e-mail de la bancă în care ţi se cere să întreprinzi anumite acţiuni, sună la bancă înainte de a urma instrucţiunile şi asigură-te că este vorba despre un mesaj autentic.

Nu îţi introduce datele bancare pe orice site

Site-urile pe care îţi introduci datele bancare trebuie neapărat să aibă https:// în URL, mai exact să fie vorba despre o conexiune securizată. Plăteşte online cu cardul doar pe site-uri şi aplicaţii de încredere. De asemenea, evită să îţi salvezi datele bancare pe site-uri şi aplicaţii. Dacă un site este compromis, atunci informaţiile tale vor fi vulnerabile în faţa atacurilor cibernetice.

Nu contează ce device foloseşti, de la laptop de gaming şi până la tabletă, ai grijă de fiecare dată când oferi informaţii confidenţiale pe un site sau aplicaţie.

Foloseşte un antivirus

Programele antivirus te pot ajuta să îţi protejezi atât device-urile, cât şi datele în fata software-urilor rău intenţionate. Poţi instala astfel de programe pe mai multe tipuri de device-uri de la laptopuri de gaming şi până la tablete sau telefoane. Alege-le în funcţie de device şi de sistemul de operare. Spre exemplu, un antivirus potrivit pentru un laptop de gaming Asus poate să nu fie potrivit pentru un smartphone.

Programele de acest tip au preţuri ce pornesc de la câteva zeci de lei pe lună, însă există şi device-uri ce vin cu programe antivirus integrate în sistemul de operare. Spre exemplu, un laptop de gaming de ultimă generaţie sau un laptop business cu sistem de operare instalat va avea cel mai probabil un program dedicat identificării şi eliminării viruşilor.

Să rămâi în siguranţă pe internet nu este un job imposibil, mai ales dacă respecţi câteva reguli de bază. Nu împărtăşi informaţii personale pe internet, foloseşte autentificarea în 2 paşi, verifică atent e-mailurile înainte de a le deschide, evită să descarci fişiere din surse nesigure şi nu uita să instalezi un antivirus.

 

(P)