Victor M. Ionescu
Peste 700 de persoane, dintre care aproape 100 de preoți, au participat sâmbătă după amiază, în orașul Vălenii de Munte, la cea de-a XV-a ediție a „Marșului pentru viață”.
Adunarea publică – organizată de Protoieria Vălenii de Munte în parteneriat cu Asociația „Pro Vita pentru născuți și nenăscuți” și Asociația „Prietenul Sărmanilor – Sfântul Ioan Maximovici” – a avut drept scop manifestarea solidarității cetățenilor pentru promovarea vieții și a sprijinului acordat femeilor aflate în criză de sarcină.
Participanții s-au întâlnit în fața creșei „Sfântul Proroc Daniel” – unde, după rostirea rugăciunii de binecuvântare, au pornit în Marșul pentru viață, pe traseul Strada Berceni – strada Avram Iancu și Bulevard, până la Centrul Cultural.
A fost o manifestare impresionantă, la care au spus „prezent” de la tineri părinți însoțiți de copii cu vârste foarte fragede, dar și adolescenți și pensionari de vârste mai mult sau mai puțin înaintate, care au considerat de datoria lor să fie alături de participanții la acest important eveniment pro-viață.
Menționăm că, alături de ortodocși, la Marșul pentru viață au participat, din solidaritate, și reprezentanți ai Bisericii Evanghelice Române, ai Bisericii Penticostale, ai Bisericii Creștine Baptiste și ai Bisericii Adventiste de ziua a 7-a.
Odată ajunși la Centrul Cultural Vălenii de Munte, aveam să ne bucurăm de o serie de surprize, care de care mai frumoase și mai ziditoare de suflet: Un emoționant mesaj audio al părintelui Nicolae Tănase – cel care, după 15 ani consecutivi, a lipsit pentru prima oară (motivat, desigur!) de la acest mars; Cuvântul de suflet al medicului pediatru Alina Mihaela Stoenescu, care a atins inimile participanților prin ceea ce a transmis despre minunata ființă numită „copil”, ea însăși fiind mamă a cinci prunci; Mini-concertul de pricesne al grupului vocal „Flori de Garofiță” din parohia Măneciu, îndrumat de profesoara Cătălina Chițimia-Țigău. Glasurile acestor copii talentați au reușit să ne pătrundă în „casa sufletului”, vibrând acolo cele mai sensibile corzi.Cele cinci cântări religioase, specifice perioadei în care ne aflăm, din care trei bizantine și două în armonie corală, oferite într-o interpretare impecabilă de Corala „Ștefanache Popescu” a Protoieriei Vălenii de Munte, dirijată de părintele George Cocoșilă au încheiat într-un mod cât se poate de fericit ziua Marșului pentru viață.
Un moment cu adevărat înălțător – pe care îl consemnăm ca atare – a fost acela în care toți cei prezenți în Centrul Cultural din Văleni s-au ridicat în picioare și au cântat cunoscuta rugăciune „Cuvine-se cu adevărat”.
„Noi nu luptăm împotriva a ceva, ci luptăm pentru ceva, de aceea ne bucurăm că astăzi suntem împreună, într-un număr nesperat de mare, în ciuda vremii nu tocmai favorabile, ceea ce înseamnă că, indiferent dacă plouă, e vânt, ninge sau e furtună, suntem hotărâți să mărșăluim neabătut pe drumul nostru, îndemnând la naștere și la viață” – a concluzionat părintele protoiereu Mihail Peneș.