• Primăria a lansat licitația pentru contractul de prestare a serviciului de catering, în baza Programului Național „Masă sănătoasă“
V.S.
43 de unități de învățământ preuniversitar din județul Prahova au fost incluse în Programul Național ”Masă sănătoasă” în anul 2025, prin care peste 15.300 de elevi prahoveni vor primi un pachet alimentar, în anul 2025, în zilele în care merg la cursuri.
Numai în orașul Mizil sunt circa 1.100 de elevi care vor primi – printr-un serviciu de catering – câte un pachet de hrană în fiecare zi de școală.
Primăria Mizil a lansat licitația pentru atribuirea contractului de servicii de catering, prin care firmele care vor fi declarate câștigătoare pentru loturile corespunzătoare celor trei unități de învățământ incluse în programul național vor trebui să pregătească, să prepare și să livreze în condiții strict stabilite prin caietul de sarcini pachetul pentru elevii din cadrul unităților de ȋnvățămȃnt de pe raza orașului, în anul 2025.
Trebuie menționat că finanţarea Programului Național „Masă sănătoasă” se asigură de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, ȋn funcție de numărul de beneficiari și limita valorii zilnice, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării.
În cazul orașului Mizil, este vorba despre prestarea de servicii de catering pentru Școala Gimnazială „Sf.Nicolae” Mizil, Școala Gimnazială „Sfȃnta Maria” Mizil și Liceul Tehnologic „Tase Dumitrescu” Mizil, pentru un număr total estimat de 1.131 de elevi. Astfel, la Școala Gimnazială „Sf.Nicolae” Mizil ar fi vorba despre 291 pachete/zi ȋn anul școlar 2024-2025, respectiv 300 pachete/zi ȋn anul școlar 2025-2026, la Școala Gimnazială „Sfȃnta Maria” Mizil – 316 pachete/zi, iar la Liceul Tehnologic „Tase Dumitrescu” Mizil – 478 pachete/zi ȋn anul școlar 2024-2025, respectiv 515 pachete/zi ȋn anul școlar 2025-2026.
Potrivit caietului de sarcini, se vor furniza pachete alimentare constând în produse de panificație din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului și legume – roșii, castraveți, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25% din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct. Pachetele alimentare sunt livrate zilnic din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unitățile de învățământ preuniversitar, în condiții igienico-sanitare și de siguranța alimentelor, potrivit prevederilor legislației în vigoare.
Important este că, pentru grupele speciale de consumatori – copii cu diabet, intoleranță la lactoză, gluten sau alte probleme de natură medicală, precum și pentru cei ce au restricții ȋn consumul anumitor alimente din considerente religioase – se va asigura regimul alimentar corespunzător, la solicitarea scrisă a unităților de ȋnvățămȃnt, dacă este cazul.
Produsele care fac obiectul suportului alimentar trebuie livrate ȋn porții individuale, ȋn ambalaje alimentare care să respecte legislatia privind materialele care vin ȋn contact cu alimentele, sigilate și etichetate corespunzător, pentru consumul ȋn condiții optime de igienă, după cum se mai precizează în documentația de atribuire. Pentru că, potrivit legislației în vigoare, există obligația unităţilor de învăţământ în care se desfăşoară programul de a păstra 48 de ore probe din alimentele servite copiilor, la fiecare livrare se va furniza un pachet alimentar ȋn acest scop, care va purta inscripția “PROBĂ”.