Tot mai mulți medici se plâng că la cabinetele lor se prezintă pacienți care au urmat tratamente care n-au fost prescrise de un specialist. Tot mai mulți se tratează după sfaturile medicale găsite pe internet în loc să se prezinte la doctor și cumpără de la farmacie medicamente pentru care nu au nevoie de rețete medicale și le administrează așa cum au citit pe internet.
Această practică poate avea consecințe grave asupra sănătății, a explicat la TVR Info medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.
„În momentul în care îți administrezi un medicament, trebuie să înțelegem, orice persoană trebuie să înțeleagă acest lucru, că acel medicament are un efect pe care îl țintim atunci când el este aprobat astfel încât să fie administrat pentru o anumită boală sau pentru un anumit simptom, dar în același timp are multe alte efecte adverse care pot să facă mai mult rău decât bine. Din acest motiv, medicii de fiecare dată crează un echilibru sau caută un echilibru între aceste efecte principale și efecte secundare, astfel încât persoana căreia este administrată un medicament trebuie să aibă anumite caracteristici astfel încât medicamentul respectiv să fie eficient.”, a declarat dr. Dumitra.
Unul dintre cele mai frecvente exemple de automedicație riscantă este administrarea de antibiotice pentru infecții respiratorii sezoniere, care, de cele mai multe ori, sunt virale și nu necesită astfel de tratamente. „Noi recomandăm oricărui pacient care are simptomatologie respiratorie ca până la momentul în care intră în contact cu un medic să administreze doar antitermice, eventual să primească un paracetamol pentru temperatură și cel mult în cazul în care este prezentă și o tuse, un antitusiv. Dar de aici și până la administrarea altor medicamente care au viză patogenică, e o diferență foarte mare. Recomandarea noastră este clară, trebuie ca aceste medicamente să fie recomandate de către medic.”, a subliniat specialistul.
Dr. Dumitra a explicat că una dintre principalele probleme este interpretarea greșită a informațiilor medicale disponibile online. „Dacă aceste informații nu provin de la specialiști, riscul este ca tratamentele urmate să fie ineficiente sau chiar dăunătoare. O situație fericită ar fi ca medicamentul administrat să nu aibă niciun efect, dar există și riscul unor efecte secundare grave”, a avertizat medicul.
Totuși, consultațiile online efectuate de medici sunt o opțiune viabilă în anumite situații. „Dacă discutăm de interacțiuni prin telemedicină, WhatsApp sau e-mail, în care medicul cunoaște pacientul și istoricul său medical, putem obține informații utile și chiar ajusta tratamentul. Dar, de cele mai multe ori, în cazul afecțiunilor acute, este necesară o consultație față în față pentru un diagnostic corect”, a explicat Dr. Dumitra.
În concluzie, medicul subliniază că orice tratament trebuie administrat sub supravegherea unui specialist, iar pacienții ar trebui să evite automedicația bazată pe sfaturi neavizate găsite pe internet.
„Consultația medicală, fie ea și online, trebuie să fie ghidată de un profesionist, a avertizat vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.
Medicul a mai arătat că: ”De cele mai multe ori, însă, mai ales pentru afecțiunile acute, această consultație la distanță se transformă într-o solicitare de a avea o consultație față-înfață. Pentru că în momentul în care o persoană prezintă febră și anumite simptome respiratorii, nu înseamnă neapărat că este vorba doar de o viroză banală. În această situație este nevoie de cuplarea acestor mijloace ale examenului clinic, și aici vorbim despre anamneză, cu celelalte elemente care fac parte din ceea ce noi numim examen clinic.Este vorba de inspecție, adică vedem cum arată omul, este vorba de auscultație, trebuie să punem un stetoscop astfel încât să vedem ce se aude la plămâni, eventual să ascultăm zgomoturile cardiace și așa mai departe, și, bineînțeles, palparea și percuția. Adică, pentru fiecare caz în parte, un medic poate decide până la ce nivel merge cu această consultație la distanță.