Nicoleta Dumitrescu

Ca să pară și curajoși, trăsătură de caracter care nu prea s-a văzut în cazul politicienilor români, parlamentarii au ținut să facă dovada că pot face față și acestei provocări. S-a întâmplat în Parlament, când, rând pe rând, atât deputații, cât și senatorii, în ședințe separate, au aprobat reorganizarea celor două camere care își desfășoară activitatea în Casa Poporului, reorganizare care aduce odată cu ea și reducerea de posturi. La Camera Deputaților, tăierea posturilor alocate compartimentelor din servicii s-a făcut cu 240, iar la Senat – cu 178, cu precizarea că adoptarea nu s-a făcut în unanimitate de voturi. Astfel, rezistența politicului la schimbare s-a manifestat prin faptul că unii dintre parlamentari, atât deputați, cât și senatori, au votat ”împotrivă”, iar alții s-au abținut, chipurile să pară că sunt neutri față de deciziile adoptate.
Oricum, se poate spune că este o premieră, de la revoluție încoace, când în Parlament se iau astfel de hotărâri, în condițiile în care, se știe, încadrarea pe posturi, pentru tot soiul de funcții, care mai de care, a fost la discreția partidelor parlamentare. Din 2025, însă, se schimbă foaia, în sensul că, urmare a votului de reducere a posturilor, s-a decis ca aceia care vin cu un demnitar să plece odată cu el astfel încât, după mandatul de patru ani, schema de personal să nu mai rămână sufocată. Prin urmare, a fost nevoie de un pic de curaj din partea politicienilor ca să se arate faptul că se poate și altfel, dacă tot se vorbește despre necesitatea reducerii cheltuielilor la bugetul de stat.
Iar dacă tot a venit vorba despre bugetul de stat, ieri, acesta s-a aflat în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului, în vederea aprobării finale, după ce discuțiile în comisiile de specialitate s-au întins către crăpat de ziuă, ca să se facă și dovada, la o adică, a avântului de muncă încă de la început de sesiune parlamentară. Și se pare că deputații și senatorii au fost și vigilenți, în condițiile în care nu le-a scăpat nici măcar un amendament considerat anormal, sfidător al bunului simț, respectiv cel care viza suplimentarea cu 700.000 de lei a bugetului CCR, pentru cheltuieli cu medicamentele, pentru actuali și foști judecători ai CCR, dar și pentru personalul din instituție (!?!), amendament care, în final, a fost respins.
Acum, rămâne de văzut dacă picul de curaj dobândit de către aleșii neamului, la început de nou mandat, nu se va pierde pe parcurs, având în vedere faptul că aceștia vor sta în funcție până în 2028. Timp berechet,însă, ca aceștia să-și arate și adevărata față! Pentru că, dacă, într-adevăr ar avea curaj și ar dori să facă dovada faptului că țin cu poporul, cum adesea le place să spună, ar trebui să vină și cu propunerea de reducere a propriilor beneficii de care au parte ca aleși ai neamului. Pentru că, după cum bine se știe, inclusiv postările pe rețelele sociale, când sunt surprinși dând mâna cu oamenii ori făcându-și cruce prin fața bisericii ori pe la vreo icoană, reprezintă…activitate parlamentară, decontată din sumele forfetare de care aceștia au parte lunar!