Nicoleta Dumitrescu
În timp ce, ieri, în România, a fost marcată sărbătoarea de Dragobete, consacrată începutului primăverii, când natura renaște, păsările încep să-și aranjeze cuibul, iar tinerii să-și facă ”ochi dulci”, Biserica Ortodoxă îngăduind această sărbătoare laică întrucât se consideră că face parte din bucuriile vieții pământești, în Ucraina, tot ieri, au fost marcați trei ani de la începutul invaziei ruse.
În fapt, ieri, s-au consemnat 1.095 de zile în care frontul s-a tot extins, pierderile teritoriale și umane s-au tot acumulat, o realitate care a reușit să schimbe și să zdruncine cu totul existența unei țări și a unui popor, cu implicații, după cum s-a și văzut, peste tot în lume. Au trecut trei ani, timp în care gloanțele, puștile, tranșeele și tancurile au devenit realitate, așa cum realitate sunt și blocurile, casele, școlile și spitalele sfărâmate de obuze, tot de trei ani milioane de ucraineni părăsindu-și, din calea războiului, locuințele în care s-au născut, au crescut ori și-au întemeiat o familie.
În fapt, toți acești trei ani au arătat că trecutul și megalomania care au pus stăpânire pe unele minți umane pot transforma un vis măreț într-o realitate, din păcate una foarte tristă, în condițiile în care, tot în urmă cu trei ani, despre război, în Europa, se putea citi doar în cărțile de istorie, iar acum despre război se vorbește la timpul prezent, chiar la granițele României! Și cât de multe implicații are, în continuare, acest confict, în ciuda faptului că, zilele trecute, pe fondul unor campanii mincinoase – un altfel de ”război psihologic” – se vorbea despre… victoria Rusiei asupra Ucrainei chiar pe 24 februarie, la trei ani de la începerea acestui război!
Toate acestea, dar și modul în care, numai într-o singură lună, un alt șef de stat – cel mai puternic din lume – a reușit să schimbe foarte multe principii și strategii, cu repercusiuni și în alte colțuri ale globului, arată că este posibil orice!
În aceste condiții, dincolo de tot și de toate, este foarte important, dată fiind apropiata campanie pentru alegerile prezidențiale din țara noastră, ca și românii să fie ceva mai atenți la multele promisiuni – care mai de care mai fanteziste – rostogolite pe rețelele de socializare. Ce este de făcut în această situație? O soluție ar fi ca să închidă, măcar o zi, telefonul mobil. Iar cei care cred că este posibil câte în lună și în stele – grație frânturilor de viață, frumos colorate, prezentate prin intermediul telefonul mobil, de unii și de alții, care își arogă calități și funcții pe care, de fapt nu le au – s-ar putea lovi, la propriu, de viața reală. Pe de altă parte, n-ar fi rău ca românii, inclusiv cei tineri, să mai deschidă și câte-o carte de istorie, ori, dacă vor să verifice dacă… tot ce zboară se și mănâncă, să facă apel la înțelepciunea părinților și a bunicilor. În fapt, ideea este ca, în condițiile în care trăim trista realitate a vremurilor în care se aplică expresia ”Dezbină și cucerește!” cu foarte mult succes, n-ar fi rău ca aceia care par vrăjiți de câte o promisiune electorală să și verifice dacă este și posibil ca aceasta să se pună în practică. Altfel, timpul care oricum nu mai are răbdare, va fi de partea acelora care nu știu altceva decât… să mintă frumos!