Indiferent de situația ta financiară, de-a lungul vieții pot apărea situații care te vor pune în dificultate de a-ți gestiona bugetul. Mai ales în perioadele de recesiune economică, pandemie, inflație crescută, când apar restructurări de personal sau, pur și simplu, ai nevoie brusc de mai mulți bani pentru gestionarea unor probleme apărute brusc, trebuie să știi cum să îți folosești corect resursele pentru a nu intra în colaps.
În astfel de perioade, modul în care îți administrezi resursele financiare poate face diferența între supraviețuire și stagnare financiară.
În condiții de criză, veniturile pot deveni mai imprevizibile, iar cheltuielile și datoriile pot să se adune rapid. Pentru a face față acestor situații trebuie, în primul rând, să îți creezi un buget lunar corect, pe baza veniturilor și cheltuielilor absolut necesare. Reducerea costurilor inutile este crucială, iar planificarea în avans constituie un avantaj.
De asemenea, dacă te-ai gândit deja la un fond de urgență și l-ai creat, ești salvat pentru o perioadă de timp. Ideal ar fi să fi strângi bani care să acopere cel puțin 3-6 luni de cheltuieli esențiale. Dacă nu ai un astfel de fond, poți apela la un credit nevoi personale pe care îl vei accesa imediat și te poți folosi de bani pe care ai timp suficient să-i returnezi, până la 60 sau chiar 120 de luni. Un astfel de credit este util pentru că nu necesită justificare pentru folosirea banilor, ai rate fixe, dobândă avantajoasă și nu ai plăți extra cu comisioane de administrare.
Un împrumut este extrem de util în situații de criză, însă dacă ai deja datorii la bănci, pe care nu mai poți să le plătești, povara devine și mai mare. Totuși, și în acest caz, soluția vine tot de la o instituție financiară. Prima oară poți contacta creditorii pentru a discuta opțiuni de amânare sau restructurare a datoriilor. În unele cazuri, băncile oferă perioade de grație în care nu se percep dobânzi suplimentare sau penalități. Dacă nu reușești să obții o amânare, poți accesa o refinantare credite pentru consolidarea datoriilor. Astfel, vei obține un împrumut cu care vei putea să-ți plătești celelalte credite și care are o dobândă mai mică și o perioadă de rambursare mai mare. Așa vei putea să ieși din impasul financiar, să-ți plătești rata lunară mai ușor și să faci și economie în bugetul lunar.
De asemenea, folosirea aplicațiilor financiare care te ajută să îți monitorizezi cheltuielile și să îți stabilești obiective financiare poate fi un instrument util. Încearcă să folosești cât mai mult cardul și plățile online ca să poți avea controlul tranzacțiilor listate în contul online.
Gestionarea banilor în perioade de criză presupune planificare atentă, economisire responsabilă și luarea unor decizii financiare informate. Chiar și în fața dificultăților economice, adaptarea comportamentului financiar te va ajuta să ieși la lumină.