George Marin
Echipierii României au început meciul abrupt, de parcă i-ar fi trezit cineva brusc din somn, ca la o alarmă cum se dădea, pe vremuri, în armată. Încercai să te dezmeticești și făceai totul mecanic. Erai oarecum buimac. Manumua l-a eliminat pe Pastorius de pe traseu ca pe un vrej uscat, lăsând impresia că stabilește clar de partea cui este forța. Totuși, românii au părut molatici chiar cu această primă dovadă de tărie. Acțiunile din „22”-ul german au fost periculoase până le-am finalizat cu… două ofsaiduri! Am greșit și în terenul nostru. O acțiune bine pornită de Vaovasa și continuată de Manumua s-a terminat cu o lovitură de pedeapsă împotriva noastră! Pastorius nu a mai iertat cum o făcuse cu câteva minute mai înainte. Am continuat să declanșăm bine acțiunile, dar le-am încheiat cu șuturi prea scurte în tușă sau chiar cu baloane trecute în brațele nemților. Ne frecăm la ochi și noi, cei din tribună, încercând să înțelegem ce se întâmplă. Am reușim, totuși, egalarea la 3 prin același procedeu ca germanii, care au prăbușit grămada ordonată. Încrezători după începutul de meci care a atârnat mai mult pe talerul lor, nemții au îndrăznit în atac și au introdus în grămadă la linia noastră de 5 metri, deși noi câștigasem aruncarea de la margine pe repunere adversă! Totul s-a încheiat cu eseul lor transformat.
Primul care se trezește este Manumua, cel care îi prilejuiește lui Manole primul eseu românesc, eseu transformat de Conache, aflat în grațioasă zi de șut și nu numai. Egalarea la 10 nu ne-a împiedicat să pierdem în continuare baloane care nu ar fi trebuit să fie pierdute, chiar și în terenul nostru, dar Germania începe să își arate limitele. Gontineac face o intercepție, dar cursa sa viguroasă este stopată. Totuși, finalul mitanului ne găsește în avantaj minim după o lovitură de pedeapsă validată de arbitrajul video.
Ce s-a întâmplat în vestiar, la pauză, ce apă vie s-a stropit acolo, câți „merde” o fi scăpat Gérard, nu avem idee! Cert este că o cu totul altă echipă a României am văzut, una trezită de-a binelea. Nu debordantă, dar mai atentă cu mingea. Au apărut acțiunile înțepătoare, Vaovasa fiind în rol principal, distribuind baloane uneori viclene sau îndrăznind pătrunderi șerpuitoare. Consecință firească, eseurile au curs, îndesând sacul nemților, construindu-se încet-încet și diferența necesară pentru punctul bonus ofensiv. Care nemți s-au mai văzut, cu intenții serioase de eseu, abia prin ultimele 10 minute. Apărarea noastră a rezistat, dar și cu oarecare șansă.
Am învins, dar ne-am trezit târziu. Deja era doar minutul 10-12 și ne întrebam dacă, jucând așa somnolent și neglijent, sâmbăta viitoare, când vom merge să jucăm acasă la „dracii negri” belgieni, nu vom da de dracu și la figurat, nu numai la propriu. Poate gândul respectiv a fost prea pesimist, dar au fost destule elemente care să inducă asemenea temere. Totuși, după ce s-a sunat deșteptarea și inimile privitorilor s-au întors la funcționarea lor normală, ne gândim că grămada noastră poate aduce multe puncte – cum s-a întâmplat și vineri seara, ca și în alte ocazii – că putem să ne bazăm pe combinații surprinzătoare, deși nu prea le-am văzut contra nemților, și că putem avea viteză pe spații libere. Responsabili pentru acest ultim capitol fiind românii ne-get-beget, dacă permiteți expresia, dar care au putut fi văzuți și auziți cântând imnul din toată inima: Vaovasa, Tomane, Manumua și Tiqe, după cum au demonstrat în meciul de debut al echipei naționale în această ediție a Rugby Europe. Una care ne-ar putea consfinți calificarea la proxima Cupă Mondială, din Australia. Pentru aceasta ne mai trebuie o victorie!
O situație inedită, care arată că rugby-ul este sportul fair-play – ului deplin, s-a ivit prin desemnarea asistentului italian Chirnoagă, născut la Galați, cel care, în timp ce își efectua încălzirea înaintea începerii partidei, s-a salutat cordial cu mai mulți cunoscuți aflați în tribună. Inutil este să mai vorbim despre corectitudinea lui, care a fost la cotele cerute de litera și de spiritul jocului.
România – Germania 48-10 (13-10)
România: 1. Alexandru Savin, 2. Ovidiu Cojocaru (cpt.), 3. Cosmin Manole, 4. Nicolaas Immelman, 5. Andrei Mahu, 6. Cristi Boboc, 7. Cristi Chirica, 8. Adrian Mitu, 9. Alin Conache, 10. Hinckley Vaovasa, 11. Manumua Tevita, 12. Jason Tomane, 13. Taylor Gontineac, 14. Iliesa Tiqe, 15. Marius Simionescu. Rezerve: 16. Ștefan Buruiană, 17. Ciprian Chiriac, 18. Alexandru Gordaș, 19.Marius Iftimiciuc, 20.Matthew Tweddle, 21. Gabriel Rupanu, 22. Mihai Graure, 23. Kemal Altinok. Antrenor: David Gérard.
Au marcat: 0-3 Pretorius (l.ped., min. 10), 3-3 Conache (l.ped., min. 18), 3-8 Marks (eseu, min. 24), 3-10 Pretorius (transf., min. 25), 8-10 Manole (eseu, min. 28), 10-10 Conache (transf. Min. 29), 13-10 Conache (l. ped., min. 33), 18-10 Gontineac (eseu, min. 48), 20-10 Conache (transf., min. 49), 25-10 Simionescu (eseu, min. 51), 27-10 Conache (transf., min. 52), 32-10 Chirică (eseu, min. 58), 34-10 Conache (transf., min. 59), 41-10 eseu de penalitate (min. 63), 46-10 Graure (eseu, min. 78), 48-10 Rupanu (transf. min. 79).
Arbitri: Franco Rosella – Manuel Bottino, Gabriel Chirnoagă. Arbitru video: Giuseppe Vivarini (toți din Italia). Comisari Rugby Europe: Sebastien Cottreau (Franța), Csaba Priskin (Ungaria).