Preşedintele Klaus Iohannis şi-a încheiat, ieri, la Palatul Cotroceni, cei zece ani de mandat în fruntea statului, cu prelungirea în urma anulării turului doi de scrutin, în urma unei demisii care reprezintă o decizie fără precedent până acum în politica românească, pentru un şef al statului. Ceremonia de final de mandat a început la ora 12.00, când preşe­dintele l-a primit pe Ilie Bolojan, cel care asigură interimatul funcţiei, până la alegerile prezidenţiale din luna mai, potrivit News.ro. „Domnule președinte interimar, vă doresc mult succes și să aveți grijă de România”, i-a transmis Klaus Iohannis succesorului său.
Ceremonia de predare-primire a durat cam o jumătate de oră, fără fast, într-o atmosferă sobră. Pe Platoul Marinescu s-a intonat imnul naţional al României şi preşedintelui Klaus Iohannis i s-a prezentat onorul de către garda de onoare, pentru ultima dată în calitate de preşedinte al României. Preşedintele a părut emoţionat în momentul în care s-a intonat imnul naţional. Klaus Iohannis a surprins prin gestul de înclinare în faţa gărzii de onoare. Fostul președinte a plecat în aplauzele consili­erilor și a celor mai apropiaţi colaboratori de la Palatul ­Cotroceni.
El şi-a luat la revedere de la angajaţii Palatului Cotroceni de la jurnaliştii prezenţi pe Platoul Marinescu.
Klaus Iohannis le-a transmis reprezentanţilor mass-media mesajul: ”Dumnezeu să binecuvânteze România! şi a salutat angajaţii de la Palatul Cotroceni care s-au aflat pe Platoul Marinescu pentru ceremonia de rămas bun a şefului statului. Klaus Iohannis a salutat-o, la final, pe Delia Dinu, consilier prezi­denţial şi şefa Departamentului de Protocol. După încheierea mandatului la Cotroceni, Klaus Iohannis va beneficia de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, ambele atribuite cu destinaţia de reşedinţă;De asemenea, va primi o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu.
Alte beneficii sunt: pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare; folosinţa gratuită pe o perioadă de maximum 12 luni a unei locuinţe, cu destinaţia de reşedinţă, în suprafaţă de maximum 200 mp, în perioada executării lucrărilor de reparaţii capitale la imobilul atribuit cu destinaţia de reşedinţă; efectuarea, la cerere, a unui control medical complet anual, în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”. Locuinţa de protocol acordată nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca preşedinte al României în funcţie. (Membrii de fami­lie ai titularului beneficiază de dreptul de folosinţă gratuită numai pe durata vieţii acestuia şi vor elibera locuinţa în termen de 60 de zile). Ca preşedinte interimar, Ilie Bolojan exer­cită aproape toate atribuţiile prezidenţiale, cu câteva excepţii. Preşedintele interimar nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii. De asemenea, preşedintele interimar nu poate dizolva Parlamentul, nu poate convoca referen­dum.
În rest, preşedintele interimar poate promulga legi, poate exercita atribuţiile în domeniul politicii externe, al apărării, în ceea ce priveşte instituirea de măsuri excepţionale, poate conferi decoraţii, poate face numiri în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege şi poate acorda graţieri individuale.