În decurs de un an, România a căzut din prima treime în a doua jumătate a clasamentului statelor membre UE din punctul de vedere al numărului de tranșe încasate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit StartUp Café.
Aceasta este constatarea europarlamentarului PNL Siegfried Mureșan, co-raportor al Parlamentului European pentru bugetul multianual al Uniunii Europene pe perioada 2028-2034.
Pe baza datelor oficiale ale Comisiei Europene, accesate duminică, 9 februarie 2025, StartupCafe.ro prezintă topul țărilor UE după implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență, în „grupa valorică 5”, în care sunt inclus statele care au primit două tranșe PNRR. România împarte „grupa valorică 5” împreună cu alte 6 țări. Ale 11 state sunt superioare României, la implementarea planurilor de redresare și reziliență, având 3-6 tranșe de plată primite de la Comisia Europeană. 9 state membre UE sunt mai slab clasate decât România, în clasamentul tranșelor PNRR primite, conform datelor amintite.
Fondurile PNRR sunt formate din granturi și credite, dar unele țări au renunțat la împrumuturi. România a optat și pentru credite, mai ales având în vedere că împrumuturile PNRR pe 30 de ani, cu 0,2% dobândă pe an, sunt mai avantajoase decât creditele pe care țara oricum le ia din piață, cu dobânzi care se apropie acum și de 7% pe an, pentru a-și finanța deficitul bugetar.
Din 2021 de când și-a depus PNRR-ul la Bruxelles, România a primit prefinanțarea și 2 tranșe, reprezentând în total aproape 9,4 miliarde de euro (granturi și împrumuturi). România mai are la dispoziție mai puțin de de 1 an și 7 luni (până la finalul lunii august 2026) pentru a lua și restul de 19 miliarde de euro alocați prin PNRR. De menționat că în proiectele PNRR România a cheltuit efectiv 6 miliarde de euro, cu tot cu cheltuielile neeligibile, deci oricum am primit mai mult decât am putut cheltui noi.
InfograficUL TOP PNRR 2025 arată astfel:Italia a primit prefinanțările și 6 tranșe; Portugalia a primit prefinanțările și 5 tranșe; Croația a primit prefinanțările și 5 tranșe; Grecia a primit prefinanțările și 4 tranșe; Slovacia a primit prefinanțările și 4 tranșe; Spania a primit prefinanțările și 4 tranșe; Cehia a primit prefinanțările și 3 tranșe; Franța a primit prefinanțările și 3 tranșe; Lituania a primit prefinanțările și 3 tranșe; Slovenia a primit prefinanțările și 3 tranșe; Polonia a primit prefinanțări (doar din facilitatea RePowerEU) și 3 tranșe (tranșele 2 și 3 au fost unite); Cipru a primit prefinanțările și 2 tranșe; Danemarca a primit prefinanțările și 2 tranșe; Estonia a primit prefinanțările și 2 tranșe; Germania a primit prefinanțările și 2 tranșe; Letonia a primit prefinanțările și 2 tranșe; Malta a primit prefinanțările și 2 tranșe; Austria a primit prefinanțările și 1 tranșă; Belgia a primit prefinanțările și 1 tranșă; Finlanda a primit prefinanțările și 1 tranșă; Luxemburg a primit prefinanțare și 1 tranșă; Bulgaria a primit 1 tranșă, fără prefinanțări; Irlanda a primit 1 tranșă, fără prefinanțări; Olanda a primit 1 tranșă, fără prefinanțări; Ungaria a primit doar prefinanțări din facilitatea REPowerEU; Suedia nu a primit nici prefinanțări și nicio tranșă. Țara noastră a primit prefinanțările și 2 tranșe (Sursa datelor: Comisia Europeană ).