Două studii, rezultat al colaborării dintre Institutul Politehnic din Milano, Italia, și Institutul Tehnologic din Georgia, SUA, ambele publicate în revista Nature Communications, propun o strategie nouă pentru apărarea planetară în cazul potențialului impact cu un asteroid, precum 2024 YR4, potrivit Hotnews.
Cele două echipe de oameni de știință au plecat de la modelul testat deja de NASA la 26 septembrie 2022, atunci când, în cadrul misiuni DART, asteroidul Dimorphos a fost deviat cu ajutorul unei sonde de impact.
Primul studiu, coordonat de cercetătorii italieni, nu doar că a analizat imaginile din timpul și de după momentul impactului din 2022, ci a inclusiv și o serie de simulări computerizate pentru a analiza fragmentele și resturile rezultate în urma ciocnirii sondei de suprafața asteroidului Dimorphis.
Pe baza lor, susține Fabio Ferrari, liderul echipei de autori, au putut calcula masa, viteza și dimensiunile particulelor rezultate în urma impactului, precum și viteza și direcția imprimată asteroidului.
Plecând de la astfel de observații, adaugă specialistul italian, putem crea un sistem viabil de apărare planetară. Sistem care este propus de colaboratorii echipei din Milano, și autorii celui de-al doilea studiu.
Diferența dintre simulările create înainte de misiunea DART și efectele misiunii propriu-zise, afirmă Mastoshi Hirabayashi, coordonatorul echipei de cercetători din SUA, a fost că forța imprimată asteroidului a fost cu 56% mai redusă decât se estimase.
Asta pentru că în cadrul simulărilor, oamenii de știință a calculat suprafața asteroidului Dimorphis ca fiind complet plată, asemenea unui perete. În realitate, ea arăta cu totul altfel. De aici și concluzia că un factor uriaș de impact nu înseamnă neapărat o forță superioară și o deviere a asteroidului mai eficientă.
„Mai degrabă decât o singură sondă uriașă de impact, mult mai eficient ar fi să trimitem multiple sonde de impact, de mai mici dimensiuni. Nu doar că vom reuși să împingem asteroidul pe o traiectorie mult mai sigur sau că vom avea o tactică mult mai flexibilă de apărare, ci vom eficientiza și costurile întregii operațiuni”, a subliniat prof. Hirabayashi.
Echipa italiană susține, de asemenea, că un astfel de concept este cel mai adecvat în cazul unei strategii de apărare.
Șansele ca el să fie aplicat în cazul asteroidului 2024 YR4 sunt însă extrem de reduse, atâta vreme cât probabilitatea ca el să se îndrepte direct spre Terra este de numai 3,1%.