V. S.

Biserica Mare a Mănăstirii Sinaia are nevoie de lucrări de restaurare și consolidare a componentelor din piatră, ceramică și metal, în prezent fiind în derulare o licitație pentru încheierea unui contract a cărui valoare a fost estimată la circa 3,8 milioane de lei.
Obiectul contractului este execuția lucrărilor de conservare, restaurare, consolidare a unor componente din piatră, ceramică și metal ale Bisericii Mari cu hramul Sânta Treime. Proiectul este finanțat prin contractul de finanțare nerambursabilă încheiat cu Institutul Național al Patrimoniului, prin programul Timbrul Monumentelor Istorice 2024 – Sesiunea VI – Subprogramul Restaurare II, Subprogramul acțiuni tematic „Edificii de cult” – Restaurare cod 24-12-1, în calitate de ordonator principal de credite, și derulat de către Institutul Național al Patrimoniului, organism ce gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice.
Conform unei note de fundamentare întocmită de Arhitect Mircea Sabău Tătar, specialist atestat de Ministerul Culturii, Biserica cu hramul Sfânta Treime a Mănăstirii Sinaia ”nu a beneficiat în ultimii 50 de ani de lucrări elaborate de conservare și restaurare, cu excepția lucrărilor de reparații
efectuate în anul 2008 la nivel de revizuire a tencuielii și rezugrăvire, precum și acelea de revizuire a instalației de paratrăsnet. Din acest important motiv, starea de conservare a componentelor artistice din piatră, ceramică și metal au avut de suferit ca urmare a dezvoltării factorilor de degradare”.
Elementele din piatră au avut de suferit, de-a lungul timpului, de procese fizico-chimice favorizate de factorul repetitiv de îngheț-dezgheț, cu consecințe grave asupra integrității materialului, precum dezintegrări granulare de suprafață, exfolieri, fisuri și pierderi de material din volumetria compozițiilor. La fel și umiditatea excesivă de la baza monumentului, dar și infiltrarea apelor pluviale prin învelitoarea din tablă de cupru.
Pe de altă parte, însă la unele elemente din piatră, potrivit documentației, au apărut ciobituri și lovituri în zonele de contact cu circulația oamenilor, de exemplu accesul în biserică prin portic, ca rezultat al acțiunii voluntare sau involuntare ale factorului uman.
Și elementele de ceramică au probleme, în timp au apărut dezintegrări granulare, exfolieri, fisuri cu dislocări de material din volumetria componentelor, sau detașări de segmente, precum și dezintegrări ale materialului de rostuire.
Și componentele din metal necesită o atenție deosebită, în special la învelitoarea din tablă de cupru sau la sistemul de preluare a apelor pluviale.
”Toată această situație impune de urgență măsuri ferme, elaborate și avizate cu lucrări de conservare, restaurare și consolidare a componentelor artistice din piatră, ceramică și metal în perspectiva stopării proceselor de degradare, a însănătoșirii suportului în cauză și a conservării monumentului pe mai departe atât în privința integrității lui, cât și în privința redării percepției vizuale inițiale asupra frumuseții și monumentalității lui”, se arată în nota de fundamentare.