Disney a modificat avertismentele privind conținutul unora dintre filmele sale îndrăgite mai vechi, printre care „Peter Pan” și „Dumbo”, pe fondul unei schimbări generale în strategia DEI (Diversitate, Echitate și Incluziune) a companiei, în urma revenirii lui Donald Trump la președinția SUA, relatează revista Variety și Business Insider, preluate de Hotnews. Trump a desființat prin ordin executiv, încă din prima zi a mandatului său, programele DEI care vizau abordarea prejudecăților față de femei, minorități etnice sau sexuale. Susținătorii inițiativelor DEI afirmă că prejudecățile față de aceste persoane au privat de oportunități egale, timp de decenii, grupurile marginalizate.
Deși acest ordin al președintelui SUA a vizat guvernul american și agențiile federale, două zile mai târziu administrația sa și-a intensificat presiunile asupra mediului privat pentru a se alinia eforturilor executivului.
Un ordin separat semnat de acesta caută să descurajeze companiile private care primesc contracte guvernamentale din a mai angaja lucrători din medii marginalizate și le cere autorităților de resort să identifice companiile private care ar putea face obiectul unei anchete civile din această cauză. Ordinul președintelui SUA descrie acest tip de angajări drept „discriminare și preferințe ilegale ale DEI”. Directorul departamentului de resurse umane al Disney, Sonia Coleman, a detaliat într-un document intern către conducere modificările aduse inițiativelor DEI ale companiei care are peste 200.000 de angajați în jurul lumii. Așa cum au aflat întâi jurnaliștii de la Axios și au confirmat separat cei de la Variety, Disney a decis, de asemenea, să modifice avertismentul afișat automat înaintea unor filme de animație cunoscute, precum Dumbo, Peter Pan, Cartea Junglei, Pisicile aristocrate sau Doamna și vagabondul. „Acest program include reprezentări negative și/sau tratamente necorespunzătoare ale unor popoare sau culturi. Aceste stereotipuri erau greșite atunci și sunt greșite și acum. În loc să eliminăm acest conținut, dorim să recunoaștem impactul său nociv, să învățăm din el și să generăm conversații care să contribuie la crearea unui viitor mai incluziv“. Disney este dedicat realizării unor povești cu teme inspiraționale și motivaționale care reflectă bogata diversitate a experienței umane la nivel global”, era avertismentul introdus de Disney pe platforma sa de streaming Disney+ în octombrie 2020.
Avertismentul a fost introdus nu fiindcă filmele respective erau considerate rasiste, ci din cauza unor secvențe din ele considerate desuete. De exemplu, în Pisicile aristocrate apare o pisică ce imită un asiatic cântând la pian cu bețișoare pentru mâncat, în timp ce în Peter Pan se face referire la indigenii americani cu termenul considerat rasist „redskins” (piei roșii). În cazul filmului de animație Doamna și vagabondul, militanții pentru justiție socială din Statele Unite au acuzat că el are mai multe secvențe considerate rasiste și care înfățișează stereotipuri culturale.
Avertismentul introdus în octombrie 2020 a înlocuit unul implementat pentru prima oară în noiembrie 2019: „Acest program este prezentat în forma sa originală” și „ar putea conține reprezentări culturale învechite”. Ambele avertismente au fost afișate în general înaintea unor filme produse în anii 1940 și 1950. Disney va reveni acum la afișarea variantei originale din 2019 a avertismentului pentru aceste filme. Adoptarea avertismentului mai dur din 2020 a venit în contextul unui climat cultural și social tensionat în Statele Unite, după proteste pe scară largă izbucnite din cauza uciderii afro-americanului George Floyd de ofițeri ai poliției din Minneapolis. Manifestații anti-rasism de solidaritate au fost organizate atunci în numeroase țări din jurul lumii. Disney a fost atunci doar una dintr-o serie largă de companii americane care au adoptat diferite modificări pentru a-și intensifica eforturile în programele DEI și de combatere a rasismului sau inițiere a unor discuții privind prezența sa în producții cinematografice. Alte companii din domeniul divertismentului care s-au alăturat eforturilor au fost Warner Bros., Netflix sau BBC, una dintre cele mai controversate mutări fiind înlăturarea filmului Pe aripile vântului de pe platforma de streaming HBO Max. Numeroși profesori universitari din Statele Unite afirmă că acesta prezintă o versiune romantică a Sudului sclavagist şi o viziune foarte edulcorată a sclaviei, cu servitori ca fiind mulţumiţi de statutul lor şi trataţi drept angajaţi obişnuiţi.
Însă măsurile luate de companii au fost de asemenea pe larg criticate pe rețelele de socializare și de conservatorii americani, ele plasând companiile din domeniul divertismentului în centrul așa-zisului „război cultural” din SUA.