Milioane de oameni din jurul lumii își încep ziua cu savurarea unei cești de cafea, iar cercetările recente au generat un nou val de interes privind consumul de cofeină, transmite CNN, preluat de Hotnews. Însă câte cafele e indicat să bem într-o singură zi până să spunem „stop?”.
Un amplu studiu din Marea Britanie, publicat în septembrie în revista Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, a constatat că un consum moderat de cofeină din cafea sau ceai reduce riscul de a dezvolta multiple boli cardiometabolice, inclusiv boli cardiace, accidente vasculare cerebrale și diabet.
Un alt studiu, publicat în ianuarie, a concluzionat că băutul cafelei dimineața este în special benefic pentru reducerea bolilor cardiovasculare și a decesului prematur. Aceste lucruri vor încuraja consumatorii înrăiți de cafea, dar câtă cafea este benefică pentru majoritatea oamenilor și câtă este prea mult?
Dr. Leana Wen, o expertă în „wellness” care are pregătire de medicină de urgență și este profesoară asociată adjunctă la Universitatea George Washington, a oferit câteva răspunsuri pentru CNN. Anterior, Wen a fost și comisarul pentru sănătate al orașului Baltimore, capitala statului american Maryland.
Wen spune că dovezile în acest sens „sunt destul de solide”. „Pe lângă studiile recente, o multitudine de cercetări realizate de-a lungul deceniilor au arătat că un consum moderat de cafea este asociat cu un risc redus de a dezvolta multiple boli, inclusiv boli cardiace, diabet, anumite tipuri de cancer și chiar demență”, afirmă ea.
Profesoara spune că motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru nu este pe deplin cunoscut, deși există mai multe ipoteze. „De exemplu, cafeaua conține substanțe chimice despre care se crede că au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, contribuind probabil la efectul său de reducere a riscului de cancer”, explică Wen.
Wen amintește că multe dintre aceste studii au identificat efecte pozitive asupra sănătății la un nivel moderat de consum, care este definit, în general, între două și patru cești de cafea pe zi.
În studiul din Marea Britanie din 2024, riscul de a dezvolta multiple boli cardiometabolice a fost redus cu peste 48% în cazul celor care consumau trei cești de cafea pe zi, comparativ cu cei care nu consumau deloc sau beau mai puțin de o ceașcă pe zi. Conform unui amplu studiu din 2022, cea mai mare scădere a mortalității premature a fost observată la persoanele care consumau două până la trei cești de cafea pe zi. „Interesant este că acest studiu a constatat că cafeaua măcinată a redus cel mai mult riscul de deces prematur (27%). Cafeaua instant a avut un efect mai redus (11%)”, explică Wen.
Profesoara de la Universitatea George Washington amintește că problema cu un consum excesiv de cafea este legată de aportul prea mare de cofeină, care poate provoca palpitații, anxietate, neliniște și dificultăți cu somnul.
Conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), 400 de miligrame de cofeină pe zi sunt considerate sigure pentru majoritatea adulților. Cantitatea este aproximativ echivalentă cu patru cești de 240 ml de cafea.
„Multe persoane depășesc această cantitate fără a resimți efecte negative. Totuși, cei care au dificultăți cu somnul sau alte probleme ar trebui să fie conștienți că acestea ar putea fi cauzate de consumul de cofeină”, subliniază Leana Wen. Ea explică de asemenea că o ceașcă de espresso conține în jur de 60-70 de miligrame de cofeină, o ceașcă de ceai negru are de obicei între 40 și 50 de miligrame de cofeină, dar poate ajunge și până la 90 de miligrame.
Wen avertizează că băuturile energizante pot conține cantități mari de cofeină, adesea ajungând la 200 sau chiar 300 de miligrame într-o singură doză. „Oamenii ar trebui să fie atenți la cantitatea totală de cofeină și la celelalte ingrediente pe care le consumă pe parcursul zilei din toate aceste băuturi. De exemplu, băuturile carbogazoase și energizante pot avea cantități mari de zaharuri adăugate, alături de alte substanțe chimice care nu sunt benefice pentru sănătate”, explică aceasta.