Deși menopauza este un termen bine cunoscut, asociat cu modificările hormonale și fizice care apar la femei pe măsură ce înaintează în vârstă și andropauza- un proces similar care afectează bărbații- prezintă riscuri pentru sănătatea bărbaților, care pot fi semnificative, după cum atenționează specialiștii. Andropauza se manifestă prin scăderea libidoului, oboseală cronică, dificultăți de concentrare și depresie. Mai puțin discutată este legătura acesteia cu bolile cardiovasculare, una dintre principalele cauze de mortalitate la bărbați. Conform unei analize publicate în Virulence, preluată de Hotnews, nivelurile scăzute de testosteron pot fi asociate cu un risc crescut de afecțiuni precum boala coronariană.
În ciuda acestor observații, comunitatea medicală nu consideră încă andropauza o afecțiune care necesită tratament standardizat. Dezbaterea continuă pe tema legăturii dintre deficitul de testosteron și bolile cronice, iar specialiștii recunosc importanța unei abordări personalizate în gestionarea simptomelor și riscurilor asociate. Spre deosebire de menopauza la femei, andropauza nu afectează capacitatea de reproducere (adică bărbații pot încă să conceapă copii și la vârste înaintate), deși performanța sexuală și libidoul scad odată cu îmbătrânirea. Un aspect interesant este că termenul andropauză nu este inclus în sistemul de clasificare medicală ICD-10 al Organizației Mondiale a Sănătății, așa cum este menopauza. Deși andropauza sau „scăderea androgenilor la bărbații în vârstă” (ADAM), prin definiție, este asociată cu o diminuare a producției de hormoni sexuali masculini, în special testosteron, această tulburare nu este sinonimă cu hipogonadismul. Hipogonadismul la bărbați reprezintă o reducere a nivelului de testosteron și a efectelor asociate acestuia, manifestată prin valori sanguine de testosteron sub intervalul normal (300–1000 ng/dL). Nivelurile scăzute de testosteron pot duce la deficiențe în dezvoltarea sexuală primară sau secundară la copii și adolescenți. Termenul hipogonadism se referă, în general, la deficiențe permanente, nu la cele tranzitorii sau reversibile, și indică o insuficiență a hormonilor reproductivi, cu sau fără impact asupra fertilității. Simptomele „menopauzei masculine” sunt similare cu ale celei feminine. Pierderea de testosteron poate începe la bărbați chiar de la vârsta de 35 de ani și are loc treptat, cu o scădere anuală de doar 1–1,5%, potrivit NIH. Comparativ cu pierderea bruscă de estrogen pe care o experimentează femeile la menopauză, scăderea treptată a testosteronului poate dura ani de zile până începe să producă simptome, multe dintre acestea fiind similare cu cele asociate menopauzei la femei. În același timp, nivelurile hormonilor tiroidieni, ai hormonului de creștere și ai DHEA încep să scadă la bărbați de la 25 de de ani, cu primele semne evidente în jurul vârstei de 30–40 de ani. Până la 80 de ani, majoritatea nivelurilor hormonilor masculini scad la valorile de dinainte de pubertate.
Primele semne ale scăderii testosteronului sunt, în general, vagi și cuprind:scăderea nivelului de energie, iritabilitare, declinul dispoziției, diminuarea performanței cognitive, pierderea erecțiilor matinale. Aceste simptome imită adesea alte afecțiuni. Alte simptome includ: infertilitate, reducerea pilozității faciale și corporale, creșterea grăsimii corporale, pierderea masei musculare, ginecomastie, modificări ale dimensiunii sau fermității testiculelor, semne de osteoporoză.