Violeta Stoica
Atât la nivel național, cât și în județul Prahova, numărul apelurilor non-urgente la Serviciul Unic de Urgență 112 a scăzut semnificativ în cursul anului trecut. Potrivit statisticilor întocmite de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care coordonează și 112, în anul 2024, în România, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion, comparativ cu anii anteriori. La nivel național, operatorii STS din cadrul Serviciului de urgență 112 au preluat 9.763.443 de apeluri, dintre care 60,45% au reprezentat urgențe, restul de 39,55% fiind apeluri care nu au necesitat intervenția agențiilor: Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.
Și în Prahova a scăzut considerabil numărul apelurilor non-urgente în 2024, față de anul anterior. Astfel, în 2023, din totalul apelurilor la 112 provenite de pe raza județului Prahova (364.655), numărul celor non-urgente reprezenta 43,2%, respectiv 157.446 de apeluri. În cursul anului 2024, s-au înregistrat 347.780 de apeluri la 112, din care 127.405 au fost non-urgențe, adică un procent de 36,6%.
Trendul descrescător al apelurilor non-urgente la 112 poate fi pus fie pe seama unei populații mai responsabile, care a înțeles importanța numărului unic de urgență, dar și parteneriatului dintre STS cu structurile Ministerului Afacerilor Interne, care au acționat în forță în cursul anului trecut prin sancționarea celor care au apelat abuziv numărul unic de urgență, precum și campaniilor susținute de conștientizare a cetățenilor cu privire la utilizarea acestui serviciu esențial și eforturilor autorităților de a informa populația cu privire la situațiile care necesită intervenția serviciilor de urgență.
Potrivit legislației, Serviciul de Telecomunicații Speciale sesizează cazurile de persoane care apelează abuziv 112 către Poliția Română, în vederea identificării și sancționării acestora. Apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără a avea o urgență ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz și se sancționează, dar cel mai important, poate costa viața unei persoane care are nevoie urgent de ajutor.
Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. O nouă contravenție, în interval de un an, se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei.
Pe primul loc al celor mai responsabili cetățeni se află, conform statisticilor STS, clujenii, urmați de cei din zona București-Ilfov și de bihoreni. La polul opus, se regăsesc gorjenii, covăsnenii și mureșenii, unde apelurile non-urgente au fost mai mult de jumătate din totalul apelurilor la 112.