Conducerea operatorului serviciilor de apã ºi canalizare trebuie sã vinã cu o nouã strategie de tarifare ºi un plan de afaceri
V. Stoica
O nouă ședință a membrilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriatul pentru Managementul Apei (pe scurt, ADI Apă), desfășurată la finalul săptămânii trecute, la sediul Consiliului Județean Prahova, a scos la iveală încă o dată divergențele apărute în ultimii ani între conducerea Hidro Prahova și primarii localităților prahovene care fac parte din această asociație.
Discuții aprinse, în care primarii au cerut socoteală conducerii Hidro Prahova, reprezentată în prezent de fostul șef al Poliției Prahova, Marian Iorga. Edilii se întreabă, pe bună dreptate, de ce trebuie să suporte prahovenii creșterile de tarif, chiar și în situații în care în unele comune și orașe – un exemplu fiind și Slănicul – nu s-au făcut deloc investiții în rețelele de apă și canalizare sau, mai grav, unde apa nu este potabilă, fiind infestată cu arsen, așa cum se întâmplă în comuna Cocorăștii Colț. În acest caz, primarul localității a anunțat că s-au făcut pașii pentru ieșirea din ADI Apă, și a făcut apel la membrii asociației să ”nu țină captive” localitățile care doresc să renunțe la ”serviciile” Hidro Prahova.
De altfel, și comuna Blejoi a făcut demersurile pentru ieșirea din ADI Apă, fiind pregătită documentația pentru lansarea licitației destinată încheierii unui contract cu un nou operator pe raza localității.
Concluzia ședinței de vineri, în care acuzațiile la adresa Hidro Prahova au curs din plin (spre deosebire de apa de la robinetele prahovenilor clienți ai acestei societăți): conducerea operatorului trebuie să vină cu o nouă strategie tarifară, care să o înlocuiască pe cea actuală, dar și cu un plan de afaceri și de reducere a pierderilor din rețea, având în vedere că în Câmpina, de exemplu, pierderile ajung la circa 80%!
Atât președintele ADI Apă, Silviu Negraru (primarul orașului Mizil), cât și președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Nanu, au solicitat celor de la Hidro Prahova să găsească soluția de modificare a strategiei tarifare aprobată în 2022, când se promiteau investiții majore printr-un proiect cu finanțare europeană, investiții care se lasă îndelung așteptate, în condițiile în care gradul de implementare a acestui proiect a ajuns doar la circa 10%!
Hidro Prahova are 750 de angajați, iar conducerea societății – salarii de invidiat, care ajung la mii de euro lunar.
Spre exemplificare, fostul șef al Hidro Prahova, Ilian Dorian Lețea, un apropiat al ex-președintelui CJ Prahova, liberalul Iulian Dumitrescu (trimis în judecată pentru fapte de corupție), a câștigat într-un an, conform ultimei declarații de avere depusă după încheierea mandatului de director general, nici mai mult, nici mai puțin de 484.864 de lei, adică aproape 100.000 de euro! La un calcul simplu, rezultă că pentru ”performanțele” în
exercitarea funcției, acesta a câștigat, în medie, 40.000 de lei lunar, adică 8.000 de euro!