La sfârșitul anului trecut, peste 2.000 de persoane dețineau două clădiri în afara celei de domiciliu, iar alte peste 12.000 – câte două mașini

N. Dumitrescu

Potrivit unei situații valabile la sfârșitul anului 2024, în evidențele fiscului local erau înregistrați și ploieșteni bogați, care figurau că dețin atât mai multe proprietăți imobiliare în afara celei care este trecută pe cartea de identitate, cât și proprietăți măsurate în… cai putere. Concret, conform unei situații a Serviciului Public Finanțe Locale Ploiești, în municipiul reședință al județului Prahova erau înregistrate 70.408 de apartamente și 26.386 de case deținute de către persoane fizice, destul de mare fiind însă și numărul acelora care au în proprietate mai mult de o clădire. Mai exact, așa cum arătau statisticile la sfârșitul anului trecut, 2.313 persoane fizice figurau că dețin două clădiri în afara celei de domiciliu, alte 597 persoane fizice – trei clădiri în afara celei de domiciliu, în timp ce 456 de ploieșteni apăreau că dețin mai mult de trei clădiri în afara celei de domiciliu. De precizat că în cazul contribuabililor persoane fizice care dețin în proprietate mai multe clădiri, automat, și impozitele și taxele aferente sunt mai mari. Astfel, așa cum reiese din hotărârea Consiliului Local Ploiești în baza căreia au fost fixate impozitele și taxelor locale pe anul 2025, stabilirea impozitului pe clădiri pe cote diferențiate pe clădirile rezidențiale, în funcție de numărul acestora, în cazul persoanelor fizice, care dețin cel puțin o clădire rezidențială în afara celei de domiciliu, este următoarea: aplicarea cotei de 0,15% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, respectiv de 0,2% pentru a doua clădire și următoarele în afara celei de domiciliu, cu precizarea că nu intră sub incidența acestor prevederi clădirile dobândite prin moștenire legală. Ordinea numerică a proprietăților se determină în funcție de anul dobândirii clădirii, rezultat din documentele care atestă calitatea de proprietar, luând în calcul numai clădirile amplasate în Ploiești. În cazul persoanei fizice care deține în proprietate mai multe clădiri, iar domiciliul său nu corespunde cu adresa niciuneia dintre clădiri, prima clădire dobândită în ordinea stabilită la paragraful anterior este asimilată clădirii de la adresa de domiciliu, în aceste cazuri, contribuabilii având obligația de a depune o declarație de impunere pentru stabilirea impozitului pe clădiri.
În ceea ce-i privește pe ploieștenii care sunt înregistrați cu mijloace de transport, la sfârșitul anului trecut numărul acestora a fost de 60.944 de proprietari, persoane fizice, dintre care 43.765 dețineau un singur mijloc de transport; 12.315 – câte două mașini; 3.187 – câte trei mașini; 963 – câte patru mașini; 369 – câte cinci mașini, alți 345 de ploieșteni având în proprietate mai mult de șase mijloace de transport.
Așa cum v-am mai informat, față de anul trecut, la Ploiești, cuantumul taxelor și al impozitelor locale pe anul 2025 s-a majorat cu rata inflației, respectiv cu 10,4%.