V.M.I
Primăria Vărbilău, în parteneriat cu Parohiile Vărbilău I și Vărbilău II, au pus bazele unui Club de Șah pentru copiii și tinerii din comună. În dimineața zilei de sâmbătă, 11 ianuarie, sala de ședințe a Primăriei din Vărbilău s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru copiii veniți împreună cu părinții lor să asiste la inaugurarea Clubului de Șah.
Această inițiativă educațională a Primăriei și a celor două Parohii își dorește să-i reunească pe copii și tineri la o activitate instructiv-educativă care să-i țină pe aceștia, măcar pentru câteva zeci de minute, cât mai departe de ecranele nocive ale telefoanelor, tabletelor și PC – urilor, ale device-urilor electronice în general.
Astfel, peste 25 de copii și tineri între 5 și 16 ani, împreună cu părinții și prietenii lor, au spus „prezent” la acest eveniment, unde au participat atât cei veniți ca să descopere pentru prima dată tainele acestui fascinant sport al minții, cât și cei deja inițiați în „jocul regilor și regele jocurilor”, ultimii pentru a aprofunda teoria și practica jocului de șah. Deschiderea a început – cum era și firesc de altfel – cu un moment de rugăciune săvârșit de părintele Gabriel Pitulice, de la Parohia Vărbilău II, care i-a binecuvântat pe cei prezenți și s-a rugat pentru ca această activitate să fie un început bun, care să aducă lumină și bucurie în mintea și sufletul copiilor.
„Iată că, atunci când autoritățile locale își dau mâna cu Biserica, se pot realiza lucruri frumoase și durabile, cum ar, de pildă, această investiție morală și materială în viitorii cetățeni ai comunității” – a spus părintele Gabriel.
Primăria va pune la dispoziția pasionaților de șah, în fiecare sâmbătă dimineață, spațiul respectiv, iar lecțiile de șah – gratuite – vor fi susținute de instructorii Victor Ionescu (clasificare sportivă: Candidat de Maestru) și Gheorghe Mareș (clasificare sportivă: Categaria I).
„Dincolo de învățarea/aprofundarea jocului de șah pe principii interactive, copiii vor avea ocazia să se cunoască mai bine între ei, să socializeze, să-și dezvolte spiritul de competiție și fair play, ceea ce nu este puțin lucru în vremurile noastre, când tehnologia informatică și Inteligența Artificială tind să înlocuiască bucuria comunicării dintre oameni” – a afirmat Victor Ionescu. (Foto: Mihai Alexandra )