Seleniul, supranumit și „nutrientul longevității”, are proprietăți antioxidante și previne deteriorarea celulară. Potrivit unui studiu publicat în Chemosphere – citat de Hotnews – solurile din Bama Yao, o regiune din China cunoscută pentru longevitatea locuitorilor săi, sunt deosebit de bogate în seleniu. Această asociere geografică a stârnit interesul cercetătorilor, care investighează dacă aportul natural ridicat de seleniu ar putea explica durata crescută de viață a acestor comunități. Organismul nu produce seleniu, așa că trebuie obținut din alimente sau suplimente. Cu toate acestea, spre deosebire de vitaminele hidrosolubile al căror exces este eliminat prin urină, seleniul se acumulează în organism, iar supradozajul poate fi toxic, a atras atenția dr. Jeanette Andrade, profesor asistent de știința alimentației și nutriție umană la Universitatea din Florida, SUA. Toxicitatea seleniului poate cauza probleme gastrointestinale, căderea părului, insuficiență renală, probleme neurologice și, în cazuri rare, moarte. Seleniul se găsește în alimente precum nucile braziliene, fructele de mare, ouăle și cerealele și este implicat în activitatea selenoproteinelor, care reglează procese importante din organism, precum protecția celulară împotriva stresului oxidativ, metabolismul hormonilor tiroidieni și funcționarea sistemului imunitar.