Nicoleta Dumitrescu
După un an 2024 sufocat de toate tipurile de alegeri, încheiat și cu premiera anulării scrutinului pentru alegerea șefului statului, s-a crezut că urmează zile mai bune, mai așezate, care să arate că, totuși, politicienii au învățat din propriile eșecuri. Însă, după cum s-a văzut și se vede în continuare, în ceea ce-i privește pe politicieni, realitatea este aceea că, la vremuri vechi sau noi, principiile sub stindardul cărora defilează aceștia – dincolo de tot și de toate – rezistă!
Iar dovada acestei rezistențe este instalarea, în cele mai multe dintre funcțiile cele mai înalte de la nivel central, cam a acelorași oameni, cu unele excepții, dar și abordarea aceluiași limbaj al promisiunilor de reduceri ori de tăieri de cheltuieli de la bugetul de stat.
”Am înțeles mesajul românilor în urma alegerilor!”, scriau pe rețelele de socializare, ca la o adevărată întrecere, nu cu multă vreme în urmă, politicienii ale căror nume s-au aflat pe buletinele de vot, pretinzând că au înțeles că e nevoie de o schimbare a strategiilor, inclusiv de oameni noi pe funcții. Dar, ce să vezi? După lungi negocieri, coaliția aflată acum la guvernare este tot un fel de copie a celei precedente, ministerele fiind împărțite tot pe principiul ”unul mie, unul ție”și fiind conduse, tot cu foarte puține excepții, cam de aceiași oameni. Iar prima hotărâre de la începutul lui 2025 a fost cea a atât de contestatei ”ordonanțe trenuleț”!
Însă, tot ceea ce se vede acum nu este altceva decât rezultatul demagogiei politicienilor, o demagogie care a fost atent țesută tot ca aceștia să iasă, în final, cu câștigul prognozat, dovadă că fiecare partid are acum cam ceea ce și-a dorit! Mai mult, în dreptul principiului ”la vremuri noi, oameni noi” a fost trecută cu semnul de egal o altă celebră zicală și anume ”la vremuri noi, tot noi”, ba, ca să se întregească și echipele de conducere, au fost reactivați pe funcții și foști miniștri. Cât despre alegerile prezidențiale, surpriza, tot cu ghilimele, continuă, în condițiile în care în postura de candidat al coaliției a fost readus în lumina reflectoarelor numele unui politician care se retrăsese din peisajul politic, și anume Crin Antonescu.
Cu siguranță, nu această înșiruire de elemente negative o așteptau românii, după un lung șir de promisiuni de trai mai bun trâmbițat în campaniile electorale de anul trecut! Partea tristă este că această realitate ce se vede după un an electoral este folosită și mai abitir de către cei care susțin, în continuare, că dețin soluția rezolvării tuturor problemelor țării și ale românilor. Iar asta se vede prin protestele mai mult sau mai puțin autorizate, de la București, prilej de a se striga în stradă că românii au parte, din nou, de minciuni și promisiuni neonorate.
În aceste condiții, când politicienii fac dovada rezistenței, dincolo de tot și de toate, sunt tot mai slabe speranțele că vor veni și vremuri mai bune. Asta în ciuda promisiunilor de reducere a cheltuielilor la bugetul de stat, a reducerii funcționărimii care plimbă hârtiile de la un birou la altul, a pilelor și a relațiilor!