În ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari chinezi rămași fără numerar au folosit apartamentele nevândute pentru a-și achita datoriile către constructori și furnizori. Acum, guvernele locale chineze le urmează exemplul, scrie The Wall Street Journal, potrivit Hotnews. Vara trecută, un furnizor de gaze din regiunea Xinjiang, extrem de vestică a Chinei, a găsit o soluție pentru a achita 25 de milioane de dolari din facturile restante la gaz acumulate de câteva entități deținute de stat din orașul Changji. În loc de numerar, furnizorul de gaze va prelua peste 260 de apartamente neterminate într-un complex rezidențial dezvoltat de clienții săi. Strada principală a complexului urmează să fie numită Avenue des Champs-Élysées.
Numele furnizorului de gaz este Xinjiang East Universe Gas. În 2022, a fost de acord să furnizeze gaze naturale unui grup deținut de stat. Cu toate acestea, clienții săi nu și-au plătit facturile, ceea ce nu e deloc de mirare. Cea mai mare firmă de stat din grup, Changji City Construction Investment Development, trece printr-o lipsă disperată de bani. Conform celui mai recent prospect de obligațiuni, pierdea bani și acumulase 1,8 miliarde de dolari datorii.
Așa că firma de gaze a încheiat un acord cu clientul său pentru a prelua apartamentele deținute de vehiculul finanțator. Xinjiang East Universe va desemna o companie terță care să le vândă atunci când acestea vor fi terminate și să folosească apoi încasările. Dacă veniturile din vânzări vor depăși factura de gaz, Xinjiang East Universe va păstra diferența; dacă nu, își va asuma pierderea. Pentru companii precum Xinjiang East Universe care furnizează servicii guvernelor locale din China, aflate în lipsă de numerar, obținerea de apartamente pe jumătate construite „este mai bine decât nimic”, a spus Bruce Pang, cercetător senior la Institutul Național pentru Finanțare și Dezvoltare. Cazul Xinjiang East Universe reflectă criza de numerar în rândul guvernelor locale chineze. Într-un briefing din octombrie, ministrul chinez de Finanțe Lan Fo’an a spus că până în acel moment guvernul alocase 1,2 trilioane de yuani, echivalentul a 164 de miliarde de dolari, pentru a ajuta guvernele locale să ramburseze banii datorați companiilor. Orașele din China rămân fără numerar și se luptă cu datorii de trilioane de yuani. Ani de zile, guvernele locale au adunat trilioane din vânzările de terenuri în timpul boomului imobiliar din China. Dar aceste venituri s-au prăbușit odată cu piața imobiliară.
Criza numerarului amenință acum creșterea economică a Chinei și a dus la funcționari publici prost plătiți, la creșterea conflictelor de muncă și la reducerea cheltuielilor pentru educație și sănătate.
Între timp, piața imobiliară din China a acumulat 90 de milioane de unități de locuințe goale, adică suficient pentru a găzdui întreaga populație a Braziliei, presupunând câte trei persoane per gospodărie. Valoarea acestor unități de locuințe se depreciază în fiecare lună, deoarece prețurile locuințelor din marile orașe au scăzut timp de 17 luni consecutive.
Tactica de a folosi apartamente nevândute pentru a stinge datorii a fost începută de dezvoltatorii chinezi în primele zile ale crizei imobiliare. În 2022, mulți dezvoltatori imobiliari s-au trezit într-o criză severă de lichiditate, după ce vânzările de locuințe au scăzut și băncile au închis liniile de credit.