Odată cu dezvoltarea tehnologică, a apărut o tendință în creștere – în special în cazul copiilor, adolescenților și tinerilor – de a reduce comunicarea față în față. Vorbim despre un comportament care duce la creșterea îngrijorării privind dependența de ecran, atrag atenția specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică, citați de Hotnews.
Din ce în ce mai multe studii asociază dependența de ecrane, în special la tinerii de vârstă școlară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susțin că un comportament repetitiv și nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanțe precum drogurile și alcoolul și poate duce la dezvoltarea unei dependențe numită și „dependență tehnologică”. Din acest motiv, Institutul Național de Sănătate Publică derulează, în lunile ianuarie și februarie, campania „Mai multă viață, mai puține ecrane!” adresată în special copiilor, adolescenților, dar și părinților acestora, precum și populației generale. „Prin creșterea nivelului de conștientizare și încurajarea unui stil de viață orientat către sănătate pot fi reduse în mod semnificativ atât declanșarea unor tulburări mintale, cât și a unor tulburări de comportament”, arată INSP. Specialiștii INSP vin cu o serie de sfaturi concrete pentru copii și în special adolescenți pentru ca aceștia să ia măsuri pentru a reduce timpul petrecut în fața ecranelor.
Principalele sfaturi ale campaniei pentru copiii și adolescenții care petrec mult timp în fața ecranelor sunt:
Joacă-te în aer liber!
Crește prin sport!
Fă-ți prieteni reali!
Începe un hobby!
Dependența de ecrane, cunoscută și sub numele de „dependență de tehnologie” sau „dependență de dispozitive”, se referă la comportamentul excesiv și nesănătos de a utiliza diferite dispozitive electronice:
Smartphone-uri
Tablete
Computere/Laptopuri
Televizoare
Jocuri video
Este important să avem un echilibru, astfel încât să putem beneficia de toate lucrurile frumoase pe care le oferă viața, nu doar ecranele, potrivit specialiștilor.
Cele mai importante semne ale dependenței de internet sunt:
• Nevoia de a petrece din ce în ce mai mult timp pe internet.
• O lipsă pronunțată de interes pentru toate activitățile, cu excepția celor legate de internet.
• Întreruperea utilizarii poate sa duca la anxietate, depresie, gânduri obsesive despre ceea ce se întâmplă pe internet.
• Nevoia de a te conecta la internet din ce în ce mai des și pentru o perioadă de timp extinsă, în comparație cu ceea ce ai planificat.
• Incapacitatea de a întrerupe sau a ține sub control utilizarea internetului.
*Irosirea timpului în activități legate de internet.
„Simptomele” dependenței de ecran pot include:O preocupare constantă și intensă față de ecrane;Utilizarea compulsivă a dispozitivelor digitale, chiar și atunci când nu este necesar;Dificultatea de a gestiona timpul petrecut în fața acestora;Nevoia de a renunța la activitățile fizice și recreative;Izolare socială – un copil de obicei activ și sociabil poate începe să se izoleze;Întârzieri în finalizarea temelor și scăderea performanței școlare.