V. Stoica
Coiful de aur de la Coțofenești, descoperit în urmă cu aproape 100 de ani într-o comună prahoveană din zona de deal a județului nostru – Vărbilău, o piesă inestimabilă și unică din patrimoniul cultural al țării, a fost furat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, alături de trei brățări dacice, dintr-un muzeu din Țările de Jos (Olanda). O informație care a făcut înconjurul întregii lumi și a pus în alertă inclusiv Interpolul.
Lovitura pare să fi fost dată de hoți ”profesioniști” care au acționat în numai câteva minute, ceea ce denotă o pregătire atentă a jafului. Imaginile date publicității de polițiștii olandezi arată că la jaf au luat parte cel puțin trei persoane care au utilizat explozibil pentru a arunca în aer o parte a zidului clădirii Muzeului Drents din Assen, acolo unde, din luna iulie 2024, erau expuse obiecte valoroase de patrimoniu național, în cadrul unei expoziții denumite ”Dacia! Regatul aurului și argintului”. Doar două minute au fost necesare pentru ca hoții să plece cu prada: coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice, toate din aur.
Declarațiile reprezentanților Muzeului Drents din Assen
”În noaptea de 24-25 ianuarie 2025, mai multe piese arheologice au fost furate din Muzeul Drents. Acestea erau capodopere din expoziția Dacia – Imperiul Aurului și Argintului, inclusiv coiful de la Coțofenești (c. 450 î.Hr.) de la Muzeul Național de Istorie a României din București. În jurul orei 03:45, poliția a primit un raport de explozie. La fața locului, a devenit clar că accesul în proprietate a fost obținut prin forțarea unei uși cu explozibili. Astfel au fost sustrase câteva capodopere arheologice, printre care coiful de aur de la
Coțofenești și trei brățări regale dacice”.
Director general al Muzeului Drents, Harry Tupan: „Este o zi neagră pentru Muzeul Drents din Assen și Muzeul Național de Istorie a României din București. Suntem intens șocați de evenimentele de aseară de la muzeu. În cei 170 de ani de existență, nu a existat niciodată un incident atât de important. De asemenea, ne dă o tristețe enormă față de colegii noștri din România. Poliția investighează, așteptăm rezultatul”. Primarul orașului Assen, Marco Out: „După evenimente, au existat contacte cu comisarul regelui și cu adjunctul, care au venit la fața locului. Sunt implicate mai multe ministere, inclusiv Ministrul Afacerilor Externe. Ca și alții, sunt șocat”. (…) Explozia a avariat incinta muzeului. Nimeni nu a fost rănit și nimeni nu a fost încă arestat. Poliția consideră că există mai mulți suspecți”, au transmis reprezentanții Muzeului Drents.
Mașină suspectă găsită incendiată
Polițiștii olandezi investighează și un posibil vehicul suspect. Aceștia spun că au primit un raport privind un incendiu de mașină în jurul orei 4:15 la intersecția dintre Grolloërstraat și Marwijksoord cu N33, lângă Rolle. Nimeni nu a fost prezent la mașina care ardea. ”Luăm în calcul că această mașină de pasageri are o legătură cu explozia și spargerea din muzeu. Este un posibil scenariu ca persoanele suspecte din vecinătatea incendiului să se fi urcat într-un alt vehicul. Este posibil ca localnicii care domiciliază în apropierea muzeului sau în zona incendiului și posibilul traseu al hoților să fi văzut aseară persoane sau vehicule suspecte. Polițiștii au făcut apel la persoanele care pot deține imagini de la o cameră de supraveghere sau de bord, care ar fi filmat între 3:00 AM și 4:30 AM, să ia legătura cu Poliția. Au fost efectuate cercetări suplimentare la fața locului, inclusiv percheziții în cartier, anchete criminalistice, și s-au solicitat și verificat filmări CCTV. Poliția olandeză s-a angajat să localizeze atât suspecții, cât și capodoperele furate. În acest sens, echipa de anchetă a decis să implice și Interpolul.
Reacția Muzeului Național de Istorie a României
Muzeul Național de Istorie a României a transmis, sâmbătă seară, o declarație oficială referitoare la furtul obiectelor din patrimoniul național al României, de la Muzeul Drents din Țările de Jos, printre care s-a aflat și valorosul coif de aur de la Coțofenești. Printre muzeele partenere la această expoziție temporară nu se află și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
”În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, sediul Muzeului Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos, a fost ținta unui atac ce a vizat sustragerea unor artefacte aflate în expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. Din informațiile furnizate de conducerea Muzeului Drents și de autoritățile judiciare olandeze, este vorba despre o spargere a singurului zid exterior al clădirii, prin utilizarea unui exploziv puternic. Prin spărtură au pătruns în sală mai multe persoane, care au sustras patru piese de patrimoniu: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV a. Chr.) și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia (datate în a doua parte a secolului I a. Chr.). Toate aceste bunuri culturale fac parte din colecția Muzeului Național de Istorie a României. Din informațiile transmise de colegii olandezi, care au avut acces limitat în spațiul expoziției, celelalte piese expuse nu par să fi constituit obiectul jafului. Toate piesele au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Țărilor de Jos, în conformitate cu legislația românească și practicile internaționale privitoare la organizarea expozițiilor. Atât spațiul, cât și vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate și aveau instalate sisteme de supraveghere, precum și sisteme de alarmă conectate cu poliția locală, care a putut astfel să intervină imediat”.
Hoții au fost filmați în timpul jafului
Spargerea dată la Muzeul Drents din Assen, Olanda, de unde au fost furate piese de tezaur dacic, a fost surprinsă pe camere de supraveghere. Imaginile date publicității de polițiștii olandezi arată cum cel puțin trei persoane – cel mai probabil tineri – merg direct la țintă și demontează ceea ce pare o bucată de zid. Ulterior, pe filmare apare și explozia care a detonat intrarea în muzeul unde se aflau expuse piese de o valoare inestimabilă pentru România: aur dacic și coiful de la Coțofenești.
Un incident suspect a avut loc în luna august 2024, tot la Muzeul Drents. Atunci, pe data de 22 august, când aurul dacic era deja expus, un tânăr pe o bicicletă a dat foc unui morman de paleți aflați în imediata apropiere a zidului muzeului. Și atunci a fost filmat din mai multe unghiuri incidentul, poliția făcând apel la populație să dea informații dacă suspectul este recunoscut.
Ce spunea anul trecut, după vernisajul expoziției, fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan
În iulie 2024, după ce a participat la vernisajul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului”, fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a făcut o afirmație cel puțin ciudată, care ridică unele semne de întrebare privind pregătirea organizării acestei expoziții, într-un muzeu dintr-o mică localitate olandeză: ”Ca ministru al Culturii, vreau să felicit din inimă Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents pentru colaborarea în realizarea acestui act cultural! Meritul colaborării este cu atât mai mare cu cât expoziția a fost realizată într-o perioadă foarte scurtă de timp, în șapte luni, ceea ce e neobișnuit pentru organizarea expozițiilor internaționale cu bunuri de o asemenea valoare. Când două muzee se bazează însă pe încredere și profesionalism, câștigă cultura și publicul iubitor de cultură”.
După lovitura numită deja ”furtul mileniului”, Turcan a încercat să se disculpe și a aruncat ”vina” organizării expoziției asupra Muzeului Național de Istorie și muzeului olandez. Între timp, investigațiile continuă, cu speranța că vor fi găsiți nu numai hoții care au dat lovitura, ci și piesele din tezaurul dacic – brățările și coiful de la Coțofenești.