N.Dumitrescu

Potrivit primarului Mihai ­Polițeanu, unele dintre construcțiile care au fost edificate în jurul unuia dintre simbolurile municipiului Ploiești – Halele Centrale, monument istoric înscris în Patrimoniul Cultural Național al României – au fost desființate.
În fapt, proprietarii acestora s-au conformat în urma notificărilor primite de la Primăria Ploiești, la începutul acestui an, prin care le-a fost impusă măsura de desființare, într-un anumit interval de timp, a teraselor construite fără avize sau fără respectarea proiectului avizat.
În acest context, edilul ploieștean a ținut să precizeze: ” Fără prea multă dramă și fără să ne oblige să venim noi cu buldozerul, proprietarii teraselor au început să se conformeze. Le mulțumesc pentru asta, nu îi cunosc, nu are nimeni nimic personal cu ei, dar trebuie aplicată legea. În același timp, le atrag atenția că trebuie să aducă locurile la starea inițială. Orașul a ajuns să arate ca un ghetou și pentru că fiecare a construit ce a vrut și cum a vrut, pe unde a nimerit sau i-a convenit. Din cinci terase notificate, patru au început conformarea ori s-au conformat deja.
A cincea nu a făcut acest lucru (terasa de lângă Nini Măcelaru) și o vom face noi – dacă nu se confor­mează – și va plăti factura. La Nini Măcelaru au început lucrările de desființare a terasei ilegale, dar, repet, trebuie ajuns la starea inițială, inclusiv în ceea ce privește trotuarul distrus și reclama la bere fixată direct pe zidul Halelor. Am rămas cu gura cascată, dacă îmi permiteți expresia asta, când am văzut că au pus și termopane albe pe un monument istoric!”.
Precizând că Primăria Ploiești este în curs de a realiza și un inventar al teraselor construite ilegal pe domeniul public, dar și că același tratament nediscriminatoriu de desființare va fi aplicat tuturor acelora care au încălcat legea, primarul a ținut să mai menționeze: ”Consider că procedura de intrare în legalitate nu mai este o opțiune pentru construcțiile ilegale făcute pe domeniul public – respectiv construiesc ceva ilegal, iau o amendă și apoi cer să devină legală. Soluția este desființarea lor și apoi, dacă e cazul, revenirea cu un proiect avizat de urbaniști care să corespundă legii și standardelor unui oraș modern din UE. Îi îndemn pe proprietarii care știu că au făcut aceste lucruri în trecut să repare singuri, să nu aștepte să-i identifice Poliția locală. Și sunt convins că, în cele din urmă, și ei și toți știm că asta e calea de urmat și că au de câștigat mai mult dacă terasele din Ploiești trec de stadiul de „bombe” ilegale”.