Preşedintele CJ Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, nemulţumit de comunicarea defectuoasă şi pierderile din reţeaua de apă

V. Stoica

O nouă ședință în care au fost puse pe tapet problemele alimentării cu apă a localităților prahovene membre ale ADI APĂ s-a desfășurat, miercuri, la Ploiești, întrunire prezidată de noul președinte al Asociației, Silviu Negraru, primarul orașului Mizil.
Lipsa de transparență a conducerii societății, reducerea pierderilor din rețea, propunerea conducerii Hidro Prahova (asigurată în prezent de Marian Iorga, fost șef al Poliției Prahova și apropiat al lui Iulian Dumitrescu, ex-președintele CJ Prahova), de creștere a tarifelor de la 1 ianuarie 2025 – sunt doar câteva dintre subiectele discutate.
Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul ședinței, Consiliul Județean Prahova și-a exprimat nemulțumirea față de abordarea întârziată și lipsa de transparență a conducerii HIDRO PRAHOVA SA în privința noilor tarife, care au fost aduse în discuție cu doar 15 zile înainte de aplicarea lor. ”Această situație a limitat posibilitatea unei analize detaliate și fundamentate, afectând procesul decizional. Președintele CJ, Virgiliu Daniel Nanu, a cerut măsuri urgente pentru reducerea pierderilor operaționale în următoarele șase luni, astfel încât să fie minimizat impactul financiar asupra utilizatorilor finali și asupra societății.
Conducerea HIDRO PRAHOVA SA a prezentat două opțiuni pentru gestionarea situației: prorogarea tarifelor pentru o perioadă de șase luni, ceea ce ar genera pierderi financiare estimate la 20 de milioane de lei, sau aplicarea noilor tarife de la 1 ianuarie 2025, conform strategiei de tarifare existente”, se arată în informarea de presă remisă de CJ Prahova.
Pe de altă parte, reprezentanții localităților care fac parte din ADI APĂ au atras atenția asupra deficiențelor de management ale HIDRO PRAHOVA SA, subliniind că problema tarifelor ar fi trebuit semnalată încă din primăvară sau vară. ”Astfel, ar fi fost posibilă o analiză completă a impactului financiar, identificarea unor soluții optime și implementarea măsurilor necesare în conformitate cu cadrul legal. Participanții au convenit asupra necesității unui calendar strict de comunicare și a unei analize independente pentru a evalua impactul fiecărei opțiuni propuse, astfel încât să fie luate decizii care să protejeze interesele utilizatorilor și să asigure stabilitatea financiară a societății. Consiliul Județean Prahova, prin vocea președintelui Nanu, a reafirmat angajamentul de a monitoriza măsurile adoptate de HIDRO PRAHOVA SA, insistând pe transparență și responsabilitate, factori esențiali pentru buna funcționare a serviciilor publice”, precizează sursa citată.