PSD, USR, PNL și UDMR au convenit, alături de reprezentanții minorităților naționale, formarea unei coaliții guvernamentale care să blocheze ascensiunea la putere a dreptei radicale, reprezentate de către AUR, SOS România și POT.
Astfel, părțile au adoptat o rezoluție în patru puncte care stă la baza viitoarei guvernări commune, textul acesteia fiind următorul: 1. Formarea unei coaliții pentru stabilitate și modernizare.
Astăzi (n.n. – miercuri, 4 decembrie), am convenit asupra constituirii unei viitoare coaliții care să asigure stabilitatea guvernării și să implementeze măsuri concrete pentru modernizarea României, în beneficiul tuturor cetățenilor; 2. Reafirmarea parcursului european și euroatlantic al României. Ne reafirmăm hotărârea de a menține și consolida angajamentul României față de valorile și parteneriatele europene și euroatlantice, ca piloni ai securității și prosperității naționale; 3. Angajamentul pentru dezvoltare și reforme
Ne asumăm responsabilitatea de a evita izolarea internațională a României, de a susține un ritm solid al dezvoltării economice și de a proteja parcursul european al țării, absorbția fondurilor europene, a reformelor din PNRR, aderarea la spațiul Schengen și OCDE; 4. Apel către cetățenii României, indiferent că trăiesc în țară sau în afara granițelor. Facem un apel către toți cetățenii României ca, la viitorul scrutin electoral de duminică, 8 decembrie 2024, să meargă la vot. Să voteze informat și rațional, să aleagă România proeuropeană, democratică și sigură și să respingă izolaționismul, extremismul și populismul.
Textul rezoluției a fost citit de către președintele PNL, Ilie Bolojan. Partidele nu au intrat în discuții detaliate legate de programul comun de guvernare.
„Discuțiile pentru programul de guvernare urmează să înceapă de săptămâna viitoare, până duminică urmând să ne concentrăm pe campania electorală”, a precizat Ilie Bolojan.
Semnatarii rezoluției sunt: Sorin Grindeanu din partea PSD, Ilie Bolojan (PNL), Dominic Fritz (USR), Cseke Attila (UDMR) și Varujan Vosganian (grupul minorităților naționale).
Întâlnirea de miercuri seară a fost prima la care participă conducerile tuturor celor patru formațiuni cu viziuni pro-europene după alegerile parlamentare din 1 Decembrie care au avut drept deznodământ un Parlament fragmentat cu 7 partide.