Nicoleta Dumitrescu
Între formațiunile politice care vor să formeze noul Guvern discuțiile continuă, de departe cele mai grele fiind negocierile pe împărțeala ministerelor. Și asta deoarece, așa cum s-a anunțat, se dorește un Guvern ceva mai suplu, cu maximum 16 ministere, fiind luată în calcul și reducerea – chiar considerabilă – a numărului de secretari de stat, ca parte a reformei statului.
Având în vedere dărnicia financiară, soldată printr-o avalanșă de majorări de venituri, dat fiind faptul că 2024 a fost ditamai anul electoral, se poate spune că, într-adevăr, cel mai dificil examen la care va fi supus noul Guvern este cel al reducerii cheltuielilor, mai ales că și românii au o mare așteptare în această privință. Iar în caz că nu știu de unde ar putea apărea o potențială, dar sigură, reducere de fonduri, politicienilor le-a venit recent în ajutor chiar liderul Blocului Național Sindical, care le-a indicat chiar și sursa de unde s-ar putea face această reducere. Și anume armata de bugetari, propunerea fiind făcută după ce liderul menționat, așa cum a ținut să declare recent, a văzut ”cea mai mare expoziție de poșete de top”, în condițiile în care într-un etaj întreg al unei instituții publice personalul a venit la muncă după ora 10.00, în timp ce alții nu făceau, zilnic, aproape nimic! ”Va trebui să existe o analiză temeinică în zona administrației publice, unde sunt excese atât în ocupare, cât și în salarizare, iar noul Guvern trebuie să facă o analiză împreună cu sindicatele și să taie acolo de unde trebuie tăiat”, a ținut să declare Dumitru Costin, liderul BNS, ca o provocare pentru liderii partidelor care vor să formeze noul guvern.
Întrucât politicienii au spus că au înțeles mesajul pe care l-au dat românii la urne în acest an, cu adevărat cei care vor să guverneze vor intra cu foarfeca și prin stufoasele organigrame ale instituțiilor de stat? E de văzut, având în vedere faptul că, după cum se știe, politica s-a transformat în cel mai mare angajator posibil, prin susținere politică fiind puși în funcții, bine plătite, fini, nepoți, nepoate și alte rubedenii!
Potrivit unor statistici, în luna octombrie a.c., numărul bugetarilor a depășit 1,3 milioane, ceea ce înseamnă 68 de bugetari la mia de locuitori! Extrem de mulți, ceea ce înseamnă, automat, și extrem de mulți bani pentru salarizarea acestora, având în vedere că bugetarii au fost printre cei mai privilegiați în ceea ce privește majorările salariale, bașca faptul că prin votul aleșilor locali mai pot primi, dincolo de leafa lunară, și diferite sporuri, fie că stau prea mult cu ochii în calculator, ba chiar și pe… scaun!
Trist este însă faptul că, o dată la patru ani, de fiecare dată când urmează să fie instalat un alt Guvern – așa cum se întâmplă și acum – scăderea cheltuielilor, implicit și a numărului de angajați la stat au fost luate mereu în discuție, fără ca aceste propuneri să aibă și vreo finalitate. Și asta din cauza faptului că, de fapt, liderii partidelor știu, foarte bine, că mare parte dintre angajații de la stat care oferă, în funcție de anotimp, adevărate expoziții de poșete de top, sunt, de fapt, pilele și relațiile lor!