“În viața noastră de fiecare zi, dar mai ales în aceste zile de sărbătoare, să oferim celor din jurul nostru daruri și semne ale bucuriei. Să aducem bucurie în casele și în sufletele în care se află tristețe și singurătate, boală și sărăcie, suferință și înstrăinare. Să răspundem iubirii nemărginite a lui Hristos pentru mântuirea oamenilor cu fapte ale iubirii noastre frățești, știind că adevărata credință este „credința lucrătoare prin iubire”.
(Galateni 5, 6 – Pastorala de Crăciun a Patriarhului Daniel: Nașterea lui Hristos, bucuria tuturor)

Crăciun este una dintre cele mai semnificative sărbători liturgice ale creștinismului. În Biserica Ortodoxă, pregătirile pentru Crăciun încep cu Postul Crăciunului, o perioadă de patruzeci de zile de post și rugăciune, în timp ce Biserica Catolică sărbătoresc acest timp prin Advent, o perioadă de patru săptămâni de așteptare spirituală. Crăciunul face parte din cele 12 praznice împărătești ale bisericilor de rit bizantin, având un loc central în calendarul liturgic. Relatările din Noul Testament descriu Nașterea lui Iisus Hristos în Betleem, conform profețiilor mesianice. Iosif și Maria, neputând găsi loc într-un han, au fost găzduiți într-un staul, unde s-a născut Pruncul Sfânt. Îngerii au vestit nașterea păstorilor, care au răspândit vestea cu bucurie.
Obiceiurile și tradițiile de Crăciun reflectă o combinație armonioasă de tradiții precreștine, creștine și influențe moderne, secular, având diverse particularități de la o zonă la alta a țării. Iată câteva dintre cele mai semnificative:
– În această perioadă se aud colindele de Crăciun, care anunță Nașterea Domnului. Tradiția spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ special ca să ne mai scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși diavolii pe pământ. Colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”, dar s-a răspîndit și obiceiul de a dărui bani. Chiar și la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, pentru că aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.
* Tradiția spune că în ajunul Crăciunului nu se dă gunoiul afară din casă și nu se împrumută lucruri din casă și se ia înapoi ceea ce s-a împrumutat. Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu le piardă la roit.
* Fetele nemăritate își pot vedea ursiții în vis, dacă pun noaptea la fereastră bucăți mici din toate preparatele pregătite pentru sărbătoarea Crăciunului și dacă au ținut post.
* Nu se bea rachiu, considerându-se băutura diavolului.
* Se spune că nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, că te umpli de bube în timpul anului.
* În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa se preface în vin și animalele vorbesc.
În Ajun se pun pe masă două pâini, sare, peşte, grâu şi un pahar cu apă, şi se crede că noaptea vin membri de familie morţi şi mănâncă din acele bucate.
* Un vechi obicei din diverse zone ale țării – în special Oltenia – este acela ca, în Ajunul Crăciunului, gospodarii să se trezească dimineața devreme, să facă focul în sobă și cu o rămurică a unui pom din grădină să jăruiască jarul stând la gura sobei și să spună: „Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși; /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă… și tot așa se continua cu ceea ce gospodarii doreau să aibă, pentru ca în final să se spună: La anul și la mulți ani!).
* După naștere, copilul Iisus a fost așezat sub un măr și Moș Crăciun a început să culeagă fructe și să le arunce cu bucurie copiilor care treceau pe acolo. De aici vine obiceiul ca Moș Crăciun să aducă daruri copiilor. Cadourile sunt legate și de închinarea magilor care au adus daruri (aur, smirnă și tămâie) Pruncului Sfânt. În zilele noastre, se crede că o persoană îmbrăcată în haine roșii, cu barbă și sac cu jucării e bine să împartă cadouri tuturor copiilor.
* Datinile populare indică anumite daruri de Crăciun ca purtătoare de noroc – paharul de cristal, haina de blană, bijuterii din aur sau argint, mănuşi, şal, tablou înrămat sau vioara. Pe de altă parte, cadouri precum cuţite, creioane, cuie, umbrele, oglinzi, papuci sau batiste nu aduc noroc şi nu se oferă cadou.