Infecţiile cu virusul HIV, aflat la originea SIDA, au atins în 2023 cel mai scăzut nivel din istorie, a anunţat UNAIDS- agenţia ONU responsabilă de combaterea bolii, deşi acest declin este considerat încă mult prea lent, informează AFP, preluată de Agerpres.
„În 2023, mai puţine persoane au contractat HIV decât în orice alt moment de la sfârşitul anilor 1980”, apogeul epidemiei de SIDA, a rezumat agenţia în raportul său anual.
Potrivit agenţiei, între un milion şi 1,7 milioane de persoane au fost infectate cu HIV în 2023.
Acest virus, în stadiul final al infecţiei, provoacă SIDA, moment în care viaţa pacientului este ameninţată de multiple boli oportuniste de care organismul său nu mai ştie să se apere.
Decesele cauzate de SIDA – puţin peste 600.000, conform estimărilor agenţiei – au atins, de asemenea,
cel mai scăzut nivel de la apogeul lor, acum circa 20 de ani.
În pofida acestei tendinţe favorabile, agenţia, care şi-a propus să eradicheze aproape complet epidemia până în 2030, consideră că aceste progrese sunt mult prea lente.
La nivel global, circa zece milioane de pacienţi infectaţi nu beneficiază de tratament antiretroviral, o terapie a cărei implementare a permis unui număr mare de persoane să trăiască cu boala.
Şi, deşi apariţia mai recentă a tratamentelor preventive – cunoscute sub numele de PrEP – a accelerat progresele împotriva bolii, implementarea acestora „rămâne foarte lentă” acolo unde infecţiile progresează cel mai rapid, a subliniat agenţia.
„Doar 15% dintre persoanele care ar avea nevoie de PrEP le primeau în 2023”, estimează UNAIDS, subliniind, printre altele, faptul că legislaţiile anti-LGBT, precum cea din Uganda, descurajează persoanele cu risc ridicat să solicite aceste tratamente.