George Marin
Handbalul seniorilor din Prahova a dispărut de mult, cam de la vremea Uztel-ului, echipă cu prezențe în cupele europene. Spunem asta deoarece episodica prezență în Divizia A masculină – liga secundă, nu uitați! – a juniorilor de la CSM, acum două-trei sezoane, nu arată a fi fost o dovadă de performanță sportivă. Nici fetele nu se mai pot lăuda cu alte performanțe de la vremea când CSM s-a desființat în timp ce era calificată într-o competiție din Europa, măcinată de scandalul – să zicem că doar unul a fost – din vremea președintelui de tristă amintire, Stoichiciu, parașutat în sport direct de la șefia Poliției Locale! La fel de efemeră a fost prezența post-pandemică a fetelor în Liga Florilor prin clubul creat de Cristian Iancu, Activ, și oblăduit de Consiliul Județean Prahova. Club care a făcut puncte în Liga Florilor, spre deosebire de alte echipe din țară în dreptul cărora se găsește, la finalul întrecerii, an de an, cifra zero.
Tot spre Liga Florilor se îndreaptă acest club care și-a retras numele Activ din titulatură, mulțumindu-se cu mai puțin sonorul și, în același timp, insipidul nume „Club Sportiv Județean Prahova”. Cu un nou antrenor față de ediția trecută, când echipa s-a aflat la doar 15 secunde (!!) de o potențială promovare, și cu un lot înnoit, trupa „bufnițelor” defilează în seria Diviziei A în care a fost repartizată. Dificultatea va începe abia la mijlocul lunii februarie când debutează Turneul Final care va cuprinde opt echipe, câte patru din fiecare serie. Dacă din seria în care se află CSJ nu poate întâlni echipe care să capete puteri nebănuite peste noapte, din seria opusă vor veni cel puțin trei echipe cu același dor de promovare: Galați, Slobozia și retrogradata Știința București. Iată niște adversari diferiți de cei întâlniți până acum, dintre care cei mai dificili au fost distanțele mari și … automulțumirea care pândește la colț.
Antrenorul Adrian Chiruț, asistat de secundul Robert Comendant, de antrenorul cu portarii Iulian Emancipatu, de preparatorul fizic Dragoș Vasile și de kinetoterapeutul Răzvan Nicolae, a alcătuit un lot în care a îmbinat experiența unor fete cu tinerețea. Încercarea de a crea un mecanism a dus la o timidă promovare a jucătoarelor foarte tinere din pepiniera clubului propriu. Mădălina Iordache și Bianca Voicilă au făcut cunoștință cu Divizia A. Ele au speranța că acest retur, din care deja s-au consumat două etape, le va mai oferi ocazia de a apărea în echipa „bufnițelor”. Doar Daria Norocea, care nu este ridicată de Ploiești, pare să aibă mai multe șanse să prindă lotul de 16 jucătoare care pot fi înscrise pe foaia oficială, dacă este să judecăm după prezența sa constantă în ultimele trei partide, după ce i-a sosit Cartea Verde.
Iată ce a declarat antrenorul Adrian Chiruț la finalul ultimului joc din anul 2024: „Pot spune că sezonul acesta a cuprins meciuri bune pentru noi pentru că am omogenizat, cât de cât, echipa. De fapt, am parcurs o perioadă de pregătire pentru partea a doua a campionatului, Turneul Final, care are cea mai mare importanță. Ca omogenizare, ne-am dus destul de sus. Încă nu este ceea ce doresc, dar s-a conturat un lot cu care să abordăm Turneul Final. Faptul că am obținut numai victorii, unele la diferențe mari de scor, cred că ajută totuși. Împotriva acestor echipe sub valoarea noastră am putut repeta partea tactică mai liniștit. Poți relua o combinație, de exemplu, pentru că în meciurile cu echipe de valoare apropiată este mai greu să aplici aceeași combinație de mai multe ori. De aceea am abordat meciurile ca meciuri de antrenament. Fetele își cunosc valoarea, cunosc și valoarea adversarelor, nu le pot păcăli eu că avem meciuri grele în această serie. La Turneul Final va fi altceva”. Chestionat despre ce dorește să se întâmple în primăvară, antrenorul Chiruț a replicat scurt: „În primăvară așteptăm o promovare”.
Rezultatele înregistrate de CSJ (în ordinea disputării meciurilor): 42-23 (21-11) cu CSU Reșița (d), 32-17 (18-10) cu CSU Cluj-Napoca (a), 31-21 (19-12) cu CSU Oradea (d), 36-17 (19-9) cu Sepsi SIC Sfântu Gheorghe (a), 33-18 (14-9) cu HC Harghita (d), 36-21 (16-8) cu Teutonii Ghimbav (a), 31-11 (16-5) cu CSM Făgăraș (d), 39-17 (21-6) cu CSU Timișoara (d), 46-27 (24-10) cu Star Mioveni (a), 42-27 (23-11) cu CSU Reșița (a), 38-23 (18-12) cu CSU Cluj-Napoca (d) și 42-26 (20-9) cu CSU Reșița, ultimul meci contând pentru turul preliminar al Cupei României.
Lotul utilizat de CSJ, inclusiv jocul din Cupa României: Emanuela Ivașcu 10 jocuri, 1 gol marcat), Viktoriya Tymoshenkova 9, 0, Ioana Paraschiv 6, 0, Bianca Voicilă 2, 0 – portari; Ana Berbece 12, 44, Diana Andrița 12, 39, Florina Alexandru 12, 37, Bianca Berbece 12, 34, Natalyia Striukova 11, 49, Maria Ilie 4, 3, Daria Norocea 3, 5 – linia de 9 metri; Dora Krsnik 11, 19, Carmen Stoleru 10, 16, Roxana Beșleagă 6, 13 – centri, Roxana Cîrjan 12, 51, Anamaria Dumitrașcu 12, 37, Raluca Băcăoanu 7, 8 – pivoți; Cătălina Sava 12, 37, Cristiana Petre 9, 29, Bianca Sărățeanu 9, 16, Ștefania Epureanu 9, 9, Mădălina Iordache 2, 2. Nu a jucat Sara Burić, aflată în așteptarea permisului de muncă.
Parcursul Diviziei A se va relua în data de 15 ianuarie, cu meciul din etapa a 12-a, în care „bufnițele” vor primi vizita echipei din Oradea. Cu trei zile mai devreme, CSJ ca juca Turul 1 al Cupei României, împotriva echipei din Cluj-Napoca, meci programat tot la Ploiești.