Nicoleta Dumitrescu

Politica din România continuă să scoată pe bandă rulantă surprizele, iar asta s-a văzut inclusiv la votul din data de 1 Decembrie, la alegerile parlamentare. Nu mai puțin de șapte formațiuni politice au reușit să treacă de pragul electoral, opțiunile votanților trimițând, în Casa Poporului, pentru următorii patru ani, inclusiv reprezentanți ai unor partide care fie n-au nici primari și nici consilieri locali în multe zone ale țării, fie n-a auzit nimeni de ele până acum!
Un lucru este însă foarte clar: aceste rezultate păstrează amprenta undei de șoc de la scrutinul din 24 noiembrie, de la primul tur al prezidențialelor, dovadă că mobilizarea la urne a românilor duminica trecută a adus odată cu ea și accederea în Parlament a partidului care-l susține pe Călin Georgescu la Cotroceni – POT. Ce reprezintă POT? Partidul Oamenilor Tineri, unii dintre membri fiind foști combatanți ai formațiunii conduse de George Simion, cel care acum nu mai prididește să agite steagurile victoriei în alegerile parlamentare, odată ce rezultatele au situat partidul său pe locul doi, la nivel național. Dincolo de faptul că POT nu este singurul exemplu de partid rupt din trunchiul altuia mai mare, pe motiv de neînțelegeri în interior, mai degrabă iese din tipar modul prin care membrii partidului menționat au anunțat că vor marca victoria în alegerile parlamentare. Ei bine, președinta acestui partid a anunțat că împreună cu alți colegi va ține post, trei zile, doar cu apă, în semn de recunoștință pentru rezultatele formațiunii sale (!?!). Și asta nu este totul, o altă lideră de partid, care și ea și-a făcut debutul în politică tot în AUR, a anunțat că va contesta alegerile parlamentare, fiind nemulțumită de rezultate, asta după ce și-a anunțat susținerea în alegeri pentru Cotroceni în favoarea lui Călin Georgescu, dar doar dacă acesta, în caz că va cîștiga, o va pune pe ea… premier!
La cât de mare și de celebră este Casa Poporului, dimensiunile sale impresionate făcând-o să intre în cartea recordurilor de trei ori, oare chiar de astfel de partide era nevoie în Pralament, la cât de mult circ s-a consumat până acum în ședințele de plen sau la alte întruniri ale deputaților și senatorilor?
Cu siguranță că nu era nevoie, însă rezultatele alegerilor parlamentare, așa cum s-a întâmplat și la primul tur al prezidențialelor, reflectă, dincolo de toate, chiar modul în care românii percep clasa politică din România. Săturându-se de politicienii din partidele mari, la modul general, care sub lozinci uzate nu au știut decât să-și vadă de propriile interese și de funcții, mulți votanți, fermecați, probabil, de modul în care liderii partidelor nou apărute au pozat ca mari salvatori ai poporului și țării, iată, au preferat să pună ștampila chiar pe numele acestora, fără să mai țină cont de nimic altceva.
Pe de altă parte, oare, cu adevărat, politicienii marilor partide au înțeles mesajele venite de la electorat prin modul în care s-au împărțit voturile? E greu de presupus, dovadă că, deja, dincolo de toate, după ce s-au lămurit în privința rezultatelor la alagerile parlamentare, liderii deja s-au pus pe ”croit” potențiale guverne!