Nicoleta Dumitrescu
Anunțul primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, respectiv acela că va candida la alegerile prezidențiale de anul viitor, nu prea i-a umplut de entuziasm pe liderii partidelor care vor să fie la guvernare. Cel puțin așa s-a văzut după ce edilul, într-o ținută protocolară, proaspăt tuns și cu cravată, a făcut publică dorința sa de a intra în cursa pentru Cotroceni.
De pildă, confirmând că doar a fost sunat și informat despre această intenție, noul lider al PNL a declarat, ieri, că Nicușor Dan nu s-a sfătuit cu el înainte de anunț, cei de la USR au precizat că au, încă, propriul candidat la prezidențiale, pe Elena Lasconi, în timp ce social-democrații s-au arătat total mirați în ceea ce privește dorința edilului general al Capitalei, spunând că este vorba despre ”un joc periculos”. Ca urmare, a reușit Nicușor Dan, prin acest anunț, să le ușureze sarcina politicienilor în ceea ce privește posibilitatea nominalizării unui candidat unic din partea partidelor care vor să fie în noul Guvern? După cum se vede, mai mult i-a încurcat, scoțând la suprafață chiar și vechile conflicte între lideri. Astfel, tot ieri, revenind la o altă problemă a partidelor care vor să stea la aceeași masă la Palatul Victoria, respectiv cine să fie premier al viitorului Executiv, noul șef al PNL, Ilie Bolojan, a ținut să precizeze următoarele: ”Este clar că domnul Marcel Ciolacu trebuie să se gândească serios dacă are rezerva de combustibil personal, rezerva de autoritate și de credibilitate, pentru a da semnalul că lucrurile vor fi făcute altfel, mai bine”.
Prin urmare, pe deasupra mesei la care s-au tot strâns în ultima perioadă politicienii care vor să-și împartă puterea după instalarea parlamentarilor din mandatul 2024-2028, tot mai este un pic de ceață, dar plutesc și nori aducători de ploi torențiale. Ba, chiar sunt și tunete și fulgere, dovadă că este luată în calcul o variantă de guvernare fără cei de la USR, în condițiile în care, aceștia din urmă au fost nemulțimiți de faptul că, deja, în discuțiile purtate până acum au fost puși pe masă și câțiva cartofi fierbinți, și anume potențiale creșteri de taxe, fără să se discute despre reducerea cheltuielilor statului român, care au crescut an de an.
Una peste alta, deși recunosc că au ajuns la stadiul la care sunt acum ca urmare a nemulțimirii românilor față de clasa politică pe care o vor reformată, cel puțin în ceea ce privește resursa umană, reprezentanții principalelor partide care sunt acum în focul negocierilor par că sunt tot cu ochii în oglindă. În care oglindă? În aceea în care s-au tot uitat ca și până acum și în care își spuneau zilnic cât de frumoși și de deștepți sunt ei!