Nicoleta Dumitrescu

Deși au trecut ceva zile de la comunicarea, în mod oficial, a rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidențiale din România, tot nu se risipește șocul creat de către acestea. Și nici nu prea are cum, având în vedere faptul că, de la o zi la alta, noi și noi întrebări se nasc, venind unele peste altele, în avalanșă, fără să existe și cineva, în mod special, să le găsească și răspunsuri, dat fiind și faptul că însuși cel care a produs acest șoc, Călin Georgescu, clasat din start primul în turul doi al alegerilor pentru Cotroceni, refuză, așa cum a declarat, să primească întrebări.
Prin urmare, cum de a reușit o asemenea clasare un candidat independent, cu niciun leu ca buget pentru promovare electorală, după cum pretinde, dar care a devenit viral și ultracunoscut, în doar câteva luni, prin intermediul unei rețele de socializare, care a dat declarații din fața porții propriei locuințe, pentru că nu are nici sediu de campanie, rămâne, în continuare, o mare dilemă. Ce este drept, ușor-ușor, prin unele zone începe să se mai ridice câte-un colț din ceața care părea, de asemenea, că o comandase cineva special ca să se așeze, în straturi groase, în ziua de 24 noiembrie! Asta întrucât, așa cum s-a și văzut, deja, în centre ale unor mari orașe se organizează mitinguri împotriva lui Călin Georgescu, cei din Diaspora au cerut clarificări oficiale privind campania electorală a acestuia și posibilele legături cu finanțări externe, în timp ce doi dintre cei 13 candidați la Cotroceni au solicitat Curții Constituționale anularea alegerilor de la primul tur de alegeri…
Pe de altă parte, ca să-și recunoască și ei eșecul în alegeri, prin scoaterea din cursă a candidaților care mai erau, pe deasupra, și șefi de partid, unii dintre liderii pricipalelor formațiuni politice au ținut să le transmită românilor tot soiul de mesaje de genul ”V-am auzit”!, ”Vă vedem!”. Mesaje care, însă, pot fi considerate tot dintre cele care poartă aceeași amprentă a demagogiei, dovadă că unora dintre ei nu le-a fost foarte greu să revină în prim plan cu promisiuni care au mai fost aduse în atenția publică și în alte campanii electorale. ”Un vot de blam dat lumii politice din România și calității lumii politice din România!”, a ținut să declare noul lider al liberalilor, Ilie Bolojan, în legătură cu rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, după ce Nicolae Ciucă și-a dat demisia de la conducerea partidului. O declarație pe post de turnare a cenușei în cap care, însă, nu l-a împiedicat, tot pe Ilie Bolojan- că tot mai sunt câteva zile de campanie electorală pentru alegerile parlamentare – să facă publice și propunerile PNL pentru ”reforma statului și a lumii politice”. Despre ce este vorba? Reducerea numărului de parlamentari la 300, a subvenției de la stat care este acordată partidelor, dar și reducerea cheltuielilor cu demnitarii și a numărului de ministere!
Oare de câte ori nu s-au mai auzit astfel de promisiuni? Ohoo! Ca să nu mai vorbim despre faptul că, în anul 2019, chiar unul dintre membrii faimoși ai liberalilor, aflat acum la cel de-al doilea mandat ca europarlamentar, se bătea cu pumnul în piept că PNL va anula pensiile speciale în primele 30 de zile de la preluarea guvernării…
În realitate, politicienii de astăzi nu sunt în stare să învețe din propriile lor greșeli! Degeaba susțin unii dintre ei că rezultatele scrutinului din 24 noiembrie 2024 reprezintă un vot de blam dat lumii politice! De fapt, situația în care se află politica din România, în ziua de astăzi, e generată chiar de aceia care o practică, cei care consideră că politica nu este pentru cei mulți, ci doar pentru unii, de aici și lupta pentru putere și funcții!