Nu contează dacă aveţi nevoie de cinci ore de somn sau de opt, cheia este să dormiţi un somn bun, odihnitor, spun specialiştii.
Potrivit medicului dr. Virend Somers, cardiolog specializat în tulburări de somn, cantitatea de somn de care are nevoie o persoană variază de la om la om, notează News.ro și Hotnews.
Cu toate acestea, există câteva sfaturi simple pe care toată lumea le poate folosi pentru a dormi mai bine.
„Persoane diferite au nevoie de un număr diferit de ore de somn şi, în medie, putem spune că majoritatea oamenilor au nevoie de şapte până la opt ore”, a explicat dr. Somers.
Medicul spune să luaţi în considerare calitatea somnului, nu cantitatea. El oferă aceste recomandări pentru o mai bună igienă a somnului.
„În dormitor, să fie întuneric total”, a spus dr. Somers.
Şi asta înseamnă fără ecrane, fără televizor, fără laptopuri, fără telefoane şi fără ceasuri care ticăie sau cu afişaje LED.
„Evitaţi luminile puternice, evitaţi să vă uitaţi la telefoane pentru că lumina aia poate afecta melatonina”, a mai precizat dr. Somers, referindu-se la hormonul care reglează somnul.
Cardiologul a spus că atunci când vine vorba de un somn de calitate mai puţină stimulare este cea mai bună.
„Reduceţi la minimum alcoolul, reduceţi la minimum exerciţiile fizice, reduceţi la minimum luminile, reduceţi la minimum munca, vizitele sau ieşirile cu aproximativ două ore înainte de culcare. Dormitorul este pentru sex şi somn. Nu este pentru tabele în Excel”, a declarat dr. Somers.
Exerciţiile fizice pot ajuta la îmbunătăţirea somnului, dar antrenamentul în apropierea orei de culcare poate creşte nivelul de excitare, îngreunând somnul, mai atrage atenția medicul.
El recomandă, de asemenea, să luaţi în considerare un program de somn. Rutina de a avea ore fixe de culcare şi trezire în fiecare zi consolidează ciclul somn-veghe al organismului, a subliniat specialistul.