România trebuie să acţioneze pe baza unei reţete care se numeşte productivism intern, astfel încât să nu mai fie dependentă de ceea ce înseamnă vulnerabilităţi sau volatilităţi din pieţele externe, din lanţurile de aprovizionare externe, a declarant ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, potrivit Agerpres.
«Domnul Boloş ne-a liniştit din perspectiva acestui plan (fiscal, n.r.), o aterizare lină a deficitului public. În acest timp de 7 ani vă spun care este cea mai mare provocare pe care o s-o ducem împreună: avem un spaţiu fiscal oferit pe 7 ani României, care ne poate oferi o convergenţă reală cu Europa, în primul rând, dar şi cu statele dezvoltate ale lumii, o convergenţă care trebuie să ducă la rezolvarea celui mai vulnerabil deficit pe care îl are o ţară», a afirmat Adrian Câciu, la evenimentul «Topul Naţional al Firmelor Private din România», ediţia 32, organizat de Consiliul National al Înteprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
În opinia sa, nu deficitul public vulnerabilizează o ţară, ci deficitul de cont curent sau balanţa de plăti sau balanţa comercială.
“O ţară puternică este o ţară care este pe excedent comercial. Acesta este, de fapt, filmul în care vă propun să lucrăm împreună în următorii 4 ani. Ne-am asumat, într-un program de guvernare, faptul că plafonul la microîntreprinderi rămâne neschimbat. Ne-am şi asumat câteva elemente de fiscalitate foarte clare, cu impozitul pe profit, impozitul pe venit şi TVA, dar mai mult decât atât, tocmai din această conjunctură de spaţiu fiscal, ne-am asumat un lucru care este şi mai vital pentru dumneavoastră: 6% din PIB, în fiecare an, stimul pentru economie în mod direct şi indirect, atât pentru economia mică, medie, dar şi pentru economia mare. Nu vorbesc astăzi despre economia mare, dar ceea ce este foarte important este ca dvs. să intraţi în acel proces de consolidare, acolo unde este cazul. Împreună trebuie să nu mai fim dependenţi de ceea ce înseamnă vulnerabilităţile sau volatilităţile din pieţele externe, din lanţurile de aprovizionare externe. Ca să facem lucrul acesta, avem o singură reţetă, trebuie să acţionăm pe baza unei reţete care se numeşte productivism intern, noi îi mai spunem şi patriotism economic”, a adăugat ministrul.
În cadrul evenimentului, pe baza informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în funcţie de profitul brut, cifra de afaceri, productivitate şi performanţă globală în afaceri, au fost acordate mai multe categorii de premii pentru antreprenori: Naţionale generale (micro, mici, mijlocii, mari şi pentru nou înfiinţate), Regionale generale şi judeţene (micro, mici, mijlocii, mari şi pentru nou înfiinţate), Naţionale, pe domenii de activitate – cod CAEN (micro, mici, mijlocii, mari şi pentru nou înfiinţate).