Nicoleta Dumitrescu

În vârtejul campaniei electorale în care au fost prinși cei mai mulți dintre politicienii candidați, o adevărată întrecere fiind și cursa în ceea ce privește cum, unde și când se răstoarnă în fața electoratului sacii cu promisiuni, care mai de care, cineva s-a gândit că mai este nevoie să se tragă și câte un semnal de alarmă, în speranța că se va putea spune, eventual, inclusiv stop dărniciei vorbelor!
Despre cine este vorba? Despre conducerea Blocului Național Sindical, care, având în vedere realitatea din România – una pe care politicienii nu vor să o vadă – aceea în care creșterea economică a început deja să încetinească, deficitul bugetului public este așteptat să atingă, și el, un prag greu de stăpânit, în timp ce datoria publică, la fel, crește accelerat, a lansat următoarea întrebare: Cine decontează revenirea la normalitate? Ei bine, tot în opinia celor de la BNS, decontarea se va face, în totalitate, de la populație, indiferent că este vorba despre salariați, pensionari ori beneficiari de asistență socială!
Adevărul este că acest răspuns nu ascunde deloc o viziune greșită, tot realitatea demonstrând faptul că, de regulă, împrumuturile s-au făcut și se fac, în continuare, pe spatele generațiilor viitoare! Iar anul acesta, fiind și electoral – cu toate cele patru runde de alegeri, ultimele două, și cele mai importante, urmând să aibă loc peste puțin timp –
a demonstrat cât de ”generoși” pot fi politicienii la capitolul majorare de venituri, fără să fie nicio sursă sigură de venituri. Cumva dărnicia pecuniară s-a făcut din propriile buzunare? La negocierile cu sindicaliștii, miniștrii scoteau cumva bani din portofelul lor? Nici vorbă, iar asta se știe foarte bine! În absolut toate cazurile, nota de plată este împinsă, hăt, către alte generații!
Zilele trecute, premierul Ciolacu spunea că România a fost afectată deja de criza economică din Europa, dar a ținut să dea asigurări că nu vom intra în recesiune. Cum se află și în postura de candidat la cea mai înaltă funcție în stat, acesta nici nu putea să spună altceva, având în vedere faptul că, de regulă, candidații prezintă o situație negativă în culori ceva mai pastelate, cât să nu bată prea mult la ochi, pentru popor! Prin urmare, e de văzut ce va aduce anul viitor și în ce măsură cei care vor prelua puterea vor reuși să facă față tuturor provocărilor și presiunilor, din toate părțile. Pentru că, într-adevăr, după euforia mega anului electoral 2024, cu atât de multe plusuri, anul 2025 nu poate să vină decât și cu foarte multe note de plată. În acest caz: oare se vor pune în aplicare acele scenarii care au circulat inclusiv anul acesta, cele care luau în calcul eliminarea scutirilor la impozitul pe venit, pentru unele categorii de persoane, creşterea cotei unice sau impozitul progresiv? Rămâne de văzut! Însă, o certitudine va fi: în totalitate, greșelile făcute anul acvesta de către politicieni vor fi plătite de alții, în anii viitori!