George Marin
Cu siguranță că multe antipatii se vor naște la citirea materialului de față. De ce? Pentru că este deranjant să afli că împăratul este gol, ci nu îmbrăcat în hainele strălucitoare pe care credem că ne face plăcere să le vedem. Pentru că, la urma urmei, trebuie să înțelegem cu toții că scopul competițiilor de juniori nu este acela de a ieși neapărat campion, ci de a ridica valori către marea performanță.
Ceea ce părea că poate fi și se dorea să fie un derby al handbalului județean la nivelul junioarelor II (fete născute în 2008 și 2009, cu posibilitatea prezenței pe teren și a fetelor mai mici cu până la doi ani) s-a transformat într-un derbi al suporterilor aflați inimă lângă inimă într-o mică tribună, un derbi plin de fair-play, spre deosebire de sportul în care banul ia ochiul și mințile, fotbalul, unde suporterii-părinți se transformă în suporteri-arbitri sau chiar se mai încaieră din când în când. Poate că multă lume se va fi entuziasmat la finalul acestui meci așteptat și considerat derbi. Însă, adevărul este mult mai aspru, mai ales că acest meci putea fi o evaluare a viitorului nu foarte apropiat, dar nici foarte îndepărtat, al handbalului feminin prahovean. Vrem în Liga Florilor? Da! Dar cu ce suport care să susțină handbalul peste câțiva ani?
Putem discuta despre meciul disputat în cocheta sală Tel George referindu-ne în special la primele aproximativ 20 de minute, cât timp handbalul jucat a fost aproape de handbalul cerut, până când s-a ivit momentul în care inconstanții arbitri au dat una din deciziile lor născută din lipsa de experiență. Coincidență sau nu, din acel moment s-a produs ruptura de scor. Nu marșăm prea mult pe scor, pe evoluția lui, pentru că rezultatul final nu poate da decât o minimă satisfacție de suprafață echipei învingătoare, oricare ar fi fost aceea.
Revenind la meci ca atare, putem face câteva observații. Când o echipă înscrie peste 30 de goluri într-un meci, sau peste 20 până la pauză, acesta este un indiciu ori că acea echipă a jucat foarte bine, dacă nu cumva extraordinar, ori adversarul a fost mult inferior. Ori și una și cealaltă. Nu a fost cazul să se aplice niciuna dintre variante în meciul echipelor ploieștene. Pentru niciuna dintre echipe. Ce spun cele 91 de goluri marcate? Nu este nevoie de compendii întregi de handbal pentru traducere. Apărările, inclusiv portarii, au fost doar prezenți pe teren. Pentru fiecare echipă, în mai multe rânduri prezența portarului a fost suficientă, aruncările venind direct spre el.
Fără Daria Roșu, accidentată și prezentă doar pe banca de rezerve, în organizarea jocului și finalizare CSJ s-a bazat doar pe Daria Comendant, în timp ce Alexandra Radu a secondat-o doar pentru finalizarea unor acțiuni. De partea cealaltă, CSM, cu câteva fete venite din echipa de junioare III, s-a bazat pe trio-ul Bianca Brînzaru, Miruna Andronache, Sara Curcan. Mențiunile sunt făcute cu amendamentul că golurile marcate de aceste fete din ambele echipe nu au avut o influență decisivă în prezenta nominalizare a lor. A cântărit evoluția lor generală. CSM a părut o echipă mai omogenă și ceva mai inventivă în exprimare, unele fete știind foarte bine să își pună în valoare atuurile tehnice și fizice. CSJ s-a luptat cât a putut, nu a cedat – un mare merit – reușind destule contraatacuri valorificate și o mai bună gestionare a situațiilor de superioritate numerică. Aici se naște o nouă discuție referitoare la generarea acestor contraatacuri, discuție valabilă pentru ambele echipe. Aproape toate contraatacurile s-au născut – și de o parte și de cealaltă – din nenumăratele și supărător de multele greșeli neforțate de mânuire a balonului pe toată durata meciului. Notițele detaliate culese la sală în timpul jocului sunt disponibile în caz că cineva dorește să conteste afirmația de mai sus. Ca să vorbim și de suficient de multele naivități observate în tratarea unor situații simple de joc ar însemna să mergem prea departe de baza handbalului. Tot despre meci trebuie să spunem că s-a putut observa un element de tactică greu de înțeles. CSJ s-a apărat în majoritatea timpului în formula 5+1, ceea ce a dat prilejul fetelor de la CSM să înscrie destule goluri prin demarcarea în spatele apărătoarelor, ca și cum generozitatea cu care culoarele de pătrundere au fost oferite nu a fost suficientă. Este doar o constatare, deși întrebarea de ce s-a menținut sistemul dacă nu a generat succes se naște aproape automat. Dincolo de aceste prime 20 de minute despre care am vorbit, au curs goluri. Au curs și tot au curs de o parte și de cealaltă fără să arate că totuși cineva ar avea personalitatea să pună stăpânire pe joc. S-ar putea obiecta că aceasta este o pretenție prea înaltă pentru junioare II. Da, ar putea fi o pretenție prea înaltă doar dacă ne raportăm la sport de masă. Pentru performanță pretențiile sunt mult, mult mai ridicate. Și atunci, ce ducem spre performanță? Doar orgoliile locale? Și așteptăm jucătoare din străinătate?
Pentru fetele de la CSM va urma un alt meci pentru șefia clasamentului, împotriva CSM Galați, echipă de asemenea neînvinsă, cu un golaveraj cu doar 6 goluri mai slab decât echipa municipalității noastre. Meciul este programat miercuri, 13 noiembrie, la sala Olimpia, începând cu ora 13.30. tot miercuri, CSJ se va deplasa la Galați pentru meciul cu locala CSȘ. A treia echipă prahoveană din această serie geografică, Victoria Olteni, va primi vizita echipei gălățene ACS Lucian Bute. Victoria își dispută jocurile în sala de lângă Liceul Tehnologic „Petrol” din Moreni pentru că este mai ușor să bați un drum de 60 de kilometri către alt județ din dragoste de handbal decât să găsești o sală la doar 6 (șase!!!) kilometri, la Vălenii de Munte. Iată o altă absurditate pe care noi, românii – cu amar o spun – o punem în practică.
CS Județean Prahova – CSM Ploiești 42-49 (18-24)
CSJ: Bianca Vesel 5 intervenții, Karla Gagiu 4, Lavinia Ioniță 1 – Daria Comendant 14 goluri ( 4 din „7 metri”), Alexandra Radu 10, Daria Gheorghe 5, Izabela Ioniță 5, Daria Bănică 4, Alexia Radu 2, Sofia Robu 1, Diana Condeescu 1, Eva Nicolae, Gabriela Roiniță, Bianca Sora, Delia Roșu, Cătălina Neacșu. Antrenori: Cristian Roșu, Alina Dumitru.
CSM: Daria Ioanițiu 13, Bianca Marin 1, Carmen Toma – Bianca Brînzaru 13 (2),Miruna Andronache 11 (3), Sara Curcan 7, Ana Filip 6, Andra Georgescu 5, Diana Constantinescu 3, Teodora Simion 2, Alisia Alecu 1, Andra Matei 1, Daria Bădin, Ilinca Dudu, Ana Constantinescu, Carla Diaconu. Antrenori: Leonard Cristescu, Geta Opincariu.
Eliminări 2 minute: Izabela Ioniță 3, Daria Bănică 2, Daria Comendant, Alexandra Radu / Miruna Andronache, Bianca Brînzaru, Ana Filip, Andra Georgescu, Ilinca Dudu, plus o eliminare la bancă pentru schimbare greșită.
Descalificare: Izabela Ioniță (min. 50) / – .
Au arbitrat: O. Cristea, T. Grigoriu (Argeș).