N. Dumitrescu
Aflat la periferie, Cartierul Mimiu este unul cunoscut în Ploiești, însă faima lui a fost legată mereu de lucruri negative, atât din cauza comportamentului celor care locuiesc aici, nu puține fiind situațiile în care conflictele au fost potolite de către efective ale poliției, cât mai ales a modului în care arată ca zonă. Practic, în Mimiu străzile sunt și în prezent de pământ , utilitățile publice sunt inexistente, imaginea zonei fiind mai degrabă a unui sătuc extrem de sărac, ani la rândul cei care s-au aflat la conducerea Primăriei Ploiești promițând că vor scoate Cartierul Mimiu din noroi, la propriu, situație care, din păcate, nu s-a întâmplat nici până în ziua de față! Dar, după decenii de așteptare, se pare că situația actuală a acestei zone are șanse să se schimbe, confirmarea venind de la noul primar al orașului Ploiești, Mihai Polițeanu, care a anunțat că deja s-au făcut primii pași astfel încât și locuitorii din Mimiu să înceapă să se apropie de multdorita civilizație.
”Am identificat, prin bunăvoința Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Prahova, finanțare pentru cadastrarea cartierului Mimiu și am început procedurile în acest sens. Este primul pas dintr-o serie de măsuri legale, care vor dura ani buni, necesare pentru rezolvarea regimului de proprietate a terenurilor din cartierul Mimiu și scoaterea acestuia din condițiile de Ev Mediu în care se află. Oamenii de acolo au fost prizonierii politicienilor, care i-au folosit pentru voturi prin diferite forme de mită electorală. Rezultatul a fost că, în cartier, în continuare nu există serviciile publice esențiale, inclusiv apă în anumite zone, străzile sunt de pământ, canalizarea este nefuncțională, nu există spații verzi sau locuri de joacă. Banii europeni care au fost disponibili pentru modernizarea cartierului au fost pierduți anul trecut. Au trecut 34 de ani fără să se schimbe nimic în viața acestei comunități, iar integrarea ei în viața Ploieștiului a fost ratată. În următorii 4 ani, vom rezolva problema canalizării și vom face pași și pentru rezolvarea problemei actelor de proprietate”, a anunțat, la începutul acestei săptămâni, primarul Mihai Polițeanu.
Pentru faptul că aleșii ploieșteni doar au promis, de-a lungul anilor, aducerea la civilizație a acestui cartier stă mărturie și o hotărâre a Consiliului Local Ploiești din data de… 27 iulie 2006, prin care au fost aprobate o serie de măsuri de sistematizare a zonei, precum și asigurarea de alte forme de protecție socială pentru persoane sinistrate și alte categorii de persoane defavorizate, care, însă, au fost date uitării. Ce viza mai exact hotărârea menționată? Inventarierea terenurilor deținute cu titlu de proprietate sau în folosință, aferente construcțiilor cu destinația de locuință; lotizarea suprafețelor de teren libere în vederea concesionării sau atribuirii lor tinerilor cu vârsta de până la 35 ani, în condițiile legii; defrișarea și igienizarea zonei cu fonduri din bugetul local. De
asemenea, se mai avea în vedere și o serie de forme de protecție socială pentru persoanele sinistrate și pentru unele categorii de persoane defavorizate (persoane de etnie romã cu venituri reduse, cu mulți copii, familii de șomeri cu copii, alte persoane cu venituri reduse etc.) prin: atribuirea de loturi, în suprafață de 200 mp., persoanelor sinistrate, prin concesionări directe, pentru construirea de locuințe în regie proprie; atribuirea prin concesiune directă a terenurilor cu destinația curți-construcții, deținătorilor de locuințe edificate anterior anului 2004. Se mai stabilea, totodată, ca Direcția Administrație Publică, Juridic-Contencios din cadrul Primăriei Ploiești, împreună cu experții în probleme de romi, după caz, să sprijine deținătorii de
bunuri imobile dobândite prin acte sub semnătură privată, în susținerea acțiunilor în instanță, pentru dobândirea drepturilor de proprietate, dar și să se identifice persoanele care nu dețin acte de stare civilă și acte de identitate și sprijinirea pentru dobândirea acestora, prin implicarea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local și a experţilor și ONG-urilor la nivel local și județean pe probleme de romi.
Mai trebuie adăugat și faptul că, în luna august 2023, Primăria Ploiești anunța că a fost demarată procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor la obiectivul de investiții ce viza extinderea rețelei de canalizare și realizarea de branșamente în cartierul Mimiu, numai că, așa cum a anunțat actualul edil, Mihai Polițeanu, acest proiect nu a mai fost dus la bun sfârșit, iar finanțarea, obținută prin Programul Operațional Regional, a fost pierdută.