Nicoleta Dumitrescu
Dacă, ascultându-i pe candidați – fie că este vorba despre cei care-și doresc să ajungă la Cotroceni și să ocupe cea mai importantă funcție în stat, fie că este vorba despre cei care-și mai doresc încă un mandat de patru ani ca deputat sau senator – vi se pare că unele dintre promisiuni le-ați mai auzit și în alți ani electorali, nu este doar o părere, este chiar realitatea! În politică este o practică în a veni în fața poporului cu aceleași subiecte, o explicație fiind și aceea că unii dintre strategii de campanie care stau în spatele candidaților și care au rolul de a-i face pe aceștia mai frumoși și mai deștepți consideră că numai simpla pronunțare a unor anumite ”cuvinte cheie” ar avea o anumită melodicitate, considerată de mare impact, atunci când promisiunile trec pe lângă urechile alegătorilor.
Astfel, niciodată, dar absolut niciodată, nu s-a considerat că promisiunea care începe cu cuvintele cheie ”Vom mări…” va deveni desuetă, realitatea demonstrând că este un slogan de mare actualitate, dovadă fiind întrecerea între liderii partidelor care au trecută în agenda electorală și promisiunile de genul ”Vom mări pensiile; vom mării salariile!”. Ca să nu mai vorbim despre faptul că, în această privință, ca să pară că pot fi un pic mai originali, unii dintre candidați promit măririle de venituri chiar și în monedă europeană, cât să pară că dărnicia pecuniară este un pic mai… personală, ca și când potențialele majorări ar fi posibile datorită portofelului lor!
Pe de altă parte, tot cuvinte cheie sunt și zecile de mii de noi locuri de muncă promise, la nivel național, care s-au tot fluturat de politicienii care-și fac campanie pe șantiere ori prin fabrici în această dublă campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Ba, din agendă nu lipsesc nici sloganurile țintite pentru românii care muncesc în străinătate, inclusiv în acest an electoral politicienii aducându-și aminte de ei și anunțând că este cazul ca statul să aibă programe pe termen mediu pentru cei care doresc să revină acasă, program care să includă de la scutiri de impozite și taxe până la acordarea de numeroase facilități pentru cei care doresc să-și deschidă o afacere.
Dând timpul în urmă, nu-i așa că astfel de cuvinte cheie au tot fost auzite și în alte campanii electorale? Cu siguranță! Numai că, în cazul politicienilor, nu se poate spune că ”repetiția este mama învățăturii”, așa cum sună o celebră zicală românească. Politicienii tot repetă aceleași promisiuni pentru că știu și ei, foarte bine, că, de fapt, în spatele cuvintelor cheie de genul celor enumerate anterior stau adevăratele probleme ale românilor. Probleme cărora, din păcate, politicienii nu au reușit niciodată să le găsească o rezolvare. Însă, această neputință nu i-a împiedicat niciodată ca să vândă și să cumpăre potențiala rezolvare a tuturor neajunsurilor poporului pe… voturi, așa cum se întâmplă și în acest mega an electoral 2024!