George Marin
Arareori titular, Mateiu a intrat în atenția aparatului cu Raze Pix tocmai în jocul de la Buzău, unde Petrolul aștepta un potențial asalt al gazdelor aflate în mare nevoie de puncte. Oricine ar fi ocupat poziția de mijlocaș cu sarcini preponderent defensive trebuia să se aștepte la o activitate intensă.
Pentru Mateiu a fost destulă activitate, mai ales fără balon, el baleind terenul dintr-o latură în cealaltă, cu apariții firești și în propriul careu. Ex-craioveanul a vizitat careul Gloriei doar accidental, la fazele fixe petroliste ocupând poziții în zona de recuperare, fapt ce i-a prilejuit și unicul lui șut, pe care l-a trimis cam multișor peste poartă (min. 63). Dacă am menționat acest șut, haideți să amintim fugitiv și restul celor câtorva momente mai aparte. Ar fi fost frumos să menționăm momente memorabile, dar nu a fost cazul. Așadar, placa radiografică a reținut pasa considerată de mare distanță, în diagonală, cu care Mateiu a deschis jocul spre partea dreaptă la acțiunea din care s-a înscris golul victoriei petroliste (min. 26). Am remarcat în această fază că Moussaki s-a dovedit soldat disciplinat și i-a pasat imediat lui Mateiu la cererea acestuia, deși congolezul putea foarte bine să continue el însuși. Al doilea moment important s-a petrecut în propriul careu, când Mateiu a rezolvat brambureala – haideți să fim mai eleganți și să o numim confuzia – unei prelungi acțiuni a Gloriei în care buzoienii nu reușeau să trimită spre poartă, iar ploieștenii nu reușeau să respingă (min. 24). Cu cele de mai sus, la care se adaugă etalarea științei jocului dovedită prin numărul de colectări de baloane (vezi linia recuperărilor din tabel) și prin poziționare, blocând spații, se cam încheie suma părților pozitive ale evoluției mijlocașului petrolist.
În ceea ce privește poziționările, doar două situații au fost tratate nepotrivit. Mateiu a fost prea mult retras în careul propriu și a venit prea târziu spre a se opune șutului trimis de Čanađija (min. 13). Însă, general vorbind, buzoianul a fost bine blocat de Mateiu. Apoi petrolistul a fost prea departe de rapidul Tavares, pe care nu l-a mai putut ajunge pentru a împiedica șutul către poarta apărată de Zima (min. 49). Altfel, petrolistul a colaborat bine cu colegii de linie, schimbând corect oamenii aflați în marcaj. Despre părțile negative ar fi de discutat și despre viteza redusă de deplasare de care dispune Mateiu. Totuși, el a fost potrivit în acest meci care nu a avut deloc alură de TGV, ci una de cursă de persoane care mai merge și pe linii ferate românești, unde se întâmplă întârzieri. Chiar și în acest foarte modest ritm general al jocului, Mateiu nu a fost suficient de rapid și s-a lăsat deposedat în două rânduri, ajuns din urmă fiind (min. 25, 64), sau a pasat lateral după ce și-a eliberat câmp liber în urma unui dribling, stopând faza cu bun potențial de atac (min. 20). Apropo de driblingurile reușite, trebuie spus că acestea au fost exclusiv pentru păstrarea posesiei, nu pentru a depăși un adversar în avansarea acțiunii către poarta adversă. Tot la cele negative se poate adăuga avertismentul primit pentru un nu neapărat necesar fault la 32-33 de metri de poarta proprie (min. 43). Lângă tușă, e drept, dar totuși aproape pentru o fază fixă.
Așadar, în cele 69 de minute petrecute pe teren, Mateiu nu a propus nimic ieșit din comun. Și-a făcut doar datoria bazat pe destul de vasta sa experiență. Întrebarea este ce poate reuși Mateiu într-un meci împotriva unor adversari care aleargă și pasează mai rapid. Cum aparatul cu Raze Pix nu poate face propuneri și nici nu poate prevedea viitorul, răspunsul rămâne în sarcina părții tehnice petroliste.